Karácsonyi ötletünk: az életmentés modernizációja

Az ötletünk: lehessen videóhívást kezdeményezni a segélyhívás esetén: tehát ha például autósként lát az ember egy autóbalesetet, megáll segíteni, akkor videóhívással megmutathassa a diszpécsernek, hogy mi a helyzet: a sérült/sérültek milyen állapotban vannak, milyen sebeket kell ellátni, az autóban található elsősegély eszközöket jól használja-e az önkéntes életmentő (miután elkezdte az elsősegélynyújtást).
Természetesen ez az új lehetőség a hirtelen beindult szüléseknél, vagy szívrohamoknál és egyebeknél is hasznos lesz.

A videóhívás technikailag könnyen megoldható: Viber vagy WhatsApp rengeteg embernek van a telefonján, a mentőszolgálat diszpécserei kapnak laptopot és azon fogadhatják a segélyhívásokat videóhívás formátumban.

Amit már most megtettünk az ügyben

Már el is küldtük az e-mailt az Országos Mentőszolgálat e-mail címére. (A helyesírási hibákért elnézést kérünk, de a pártelnökünknek, amint eszébe jutott, azonnal gyorsan meg is írta a mentőknek) 

Elsősegély hívások modernizációja

De az e-mailre nem válaszoltak. Úgyhogy küldtünk egy újabb e-mailt, hogy megkapták-e az elsőt. Erre sem válaszoltak. Ezután, felhívtuk az országos mentőszolgálatot (a hivatal telefonszámán: +36 1 350 3737), de a hivatalban a mentők bürokratái nem vették fel, pedig három különböző melléket is hívtunk újra meg újra. Úgy tűnik, a hivatalban karácsony előtti napokban már a fű se nő (ez rossz hír a drogfogyasztóknak).

Nem adjuk fel

Az ünnepekig újra és újra próbálkozunk. Utána a két ünnep között újra próbálkozunk, ha akkor sem veszik fel, az ünnepek után folytatjuk a hivatalnokok zaklatását. Addig megyünk, amíg kell.

Addig is: ha valaki tud tenni valamit az ügyben, tegye meg. Másrészt, ha tetszik, hogy az országért ilyen okos ötletekkel is lehet tenni, csatlakozz hozzánk:

Belépnék

Frissítés

Azóta felkerestük e-mailben a mentőknél a belső kontroll koordinátort is.

Amint történik érdemi változás, azonnal frissítjük cikkünket.

Kis frissítés: 2023. 12. 28-án megint több számot is hívtunk az mentőknél, de sehol nem vették fel (nem a sürgősségi, hanem az irodai számokat hívjuk, mert erről ott fognak dönteni).

2024.01.03.: elküldtük az ötletről szóló e-mailt a Bejelentővédelmi Koordinátornak (a mentőknél) és dr. László Elődnek, mert ő a mentőknél adatvédelmi tisztségviselő. Az eddig elküldött levelekre nem kaptunk választ, ezért megyünk ebbe az irányba. Továbbá e-mailben felkerestük ma dr. Mina András betegjogi képviselőt, aki a mentők honlapja alapján a mentők ügyeihez kapcsolódó betegjogi képviselő.

(Eddig a mentők sajtóügyelete és dr. Takács György maradt ki a szaknévsorból, de ha az eddigiek nem válaszolnak, megyünk ebbe az irányba).

2024.01.04.: megjöttek a reakciók: dr. László Előd: „Jelenleg a 112 telefonszám a rendőrséghez tartozik, náluk kell érdeklődni a technikai részleteket illetően.” dr. Mina András: „Felvetését továbbítottam a mentőszolgálat felé, ott fognak továbblépni vele.”

Feltettük a következő logikus kérdést: Hogyan tovább? – dr. Mina András válasza: „Az első megközelítésben ez munkahelyi adatvédelmi kérdés, úgy hogy rajtuk keresztül küldtem, de nyilván az informatikát bevonva a központ dönt majd róla, az üzemeltetési biztonság feltételeinek, ill. a fejlesztési kérdések átgondolása után.”

2024. 02. 23.: A mentőszolgálaton belüli belsős információhoz jutottunk. A mentőknél a belső döntéshozatal idegőrlően lassú, bármin is kelljen változtatni. Az se kizárt, hogy az ötlet megérkezése után kettő hónap kell nekik a megvalósításhoz, de volt már példa egy évig elhúzódó döntésre is. Extrémen körülményes a hivatal.

Vöröskeresztes (autós) vizsga reformja

Továbbképzésre küldjük a vöröskeresztes/elsősegély oktatókat, mert a vizsgákon rendszeresen előjön, hogy elavult módszereket tanítanak, és a vizsgabiztos a friss módszereket kéri.

Tananyagba belevesszük a videós segítségkérést

Egyfelől: az új autóvezetők számára már a tananyag része lesz a videóhívásos elsősegély kérés.

Másrészt: a jogosítvány megújítását még egy feltételhez kötjük, le kell majd vizsgázniuk újra az egészségügyi részből. Érvek: 1.) A videóhívásos segélyhívást ezzel is beépítjük a köztudatba. 2.) Másrészt, akik régebben tanulták, nekik tudniuk kell, hogy rengeteg dolog elavulttá vált azóta. Ideje a frissítésének. 3.) Harmadrészt rengetegen közlekednek az utakon, nagyon sok a kisebb/nagyobb baleset. Ezért is el kell mélyíteni: a Rautek-féle műfogást, stabil oldalfektetést, Heimlich-fogást, nyomókötés felhelyezését és a különböző érsérüléseknél mit kell tenni. Ezeket a fő tananyagrészeket 10 vagy 5 évente fontos átgyakorolni, mert Te is rosszul lehetsz és legyen azért, aki ismeri ezeket. Meg így Te sem vagy láb alatt, ha baj van, hanem tudsz segíteni. Ez persze megdrágítja 10 ezer forinttal a jogsimegújítást, de megéri. Ez egy egyszeri oktatási/gyakorlási alkalom, vizsga nem lesz belőle.

Mivel ezzel egy újabb bevételi forrást teremtünk a Magyar Vöröskereszt számára, ezért ideje új szabályt létrehozni: a Magyar Vöröskereszt költségvetése, továbbá beérkező és kimenő adományainak nyilvántartása nyilvánossá kell váljon. Érvek: 1.) Rengeteg közpénz és értékes tárgyi adomány fordul meg a kezük között és ebből volt is már visszaélés. 2.) Másrészt a nyilvános, könnyen átlátható működés bizalmat is teremt a szervezet iránt, így még több adomány érkezése várható.

Megosztom...