kiemelt kép szabadság teljesítmény szakmaiság és demokrácia pártja

Valami mást szeretnék tenni az országért

Hogyan lehet tenni az országért könnyen és gyorsan?

 

A legegyszerűbb, leggyorsabb, legolcsóbb lehetőség az

Aláírásgyűjtésekbe bekapcsolódás egy-egy aláírással:

 • A legrégebbi aláírásgyűjtő szervezet az Amnesty International. Ők 60 éve alakultak. A kezdetet az jelentette, amikor egy angol aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy kiszabadítson egy politikai foglyot egy afrikai diktátor börtönéből és sikerült neki. Azóta 2 millió ember szokott aláírni az Amnesty International nevű szervezetnek. Elérhetőségük IDE KATTINTVA jön elő, ahol már lehet is aláírni.
 • Van több hazai aláírásokat gyűjtő honlap is, ahol elsősorban hazai ügyekben lehet aláírni. Az egyik ilyen az aHang nevű portál, ami már több sikeres akciót is végigvitt, ami azt jelenti, hogy az aláírások elérték a céljukat több témában is. Elérhetőségük IDE KATTINTVA jön elő. Nyilván nem kötelező mindent aláírni, de ha valaki valamivel egyet ért, kifejezetten érdemes megtenni.
 • Az aHang oldalán is lehet petíciót indítani, ahogy a peticiok.com nevű oldalon is, ahol tengernyi petíció közül választhat mindenki. Ezt már jobban át kell gondolni, mert néha itt még a petíciók tartalma is ellentétes egymással, de érdemes egy kis polgári aktivitást mindig felmutatni, hogy az ország ne egy helyben toporogjon. Az ő elérhetőségüket IDE KATTINTVA lehet elérni.
 • Alig ismert, de a Greenpeace is gyűjt aláírásokat, ők csak környezetvédelmi ügyekben. De náluk aztán lehet önkénteskedni is, adó 1%-ot felajánlani, munkát vállalni. Honlapjuk aktivizáló felületét IDE KATTINTVA lehet elérni.

  férfi rabság szabadság szakmaiság és demokrácia pártja

 

 

Ha már a Greenpeace-nél tartunk, másik kézenfekvő és gyors lehetőség

A környezetvédelmi témakör:

 • A TeSzedd mozgalom: 2013-ban 50,000 résztvevője volt; 2014-ben 120,000 résztvevője volt; 2015-ben 170,000 résztvevő, 2016-ban 190,000 résztvevő. Akkor már 2240 helyszínen volt egyszerre a szemétgyűjtés / illegális hulladéklerakók lakossági felszámolása.
 • A TeSzedd mozgalom évente csak egyszer van. De mi van akkor, ha lekéstük vagy nagyon irritál minket a környék szemetes helyzete? Nem kell nekikeseredni, van rá egy külön honlap, ami non-stop szemétszedést szervez szerte az országban: a hulladekvadasz.hu oldal keresi a szemétszedési lehetőségeket és a helyszínre szervezi az önkénteseket. Hogy mindez olajozottan működjön lehet nekik adományozni is IDE KATTINTVA elérhető az adományoldaluk.
 • De a környezetvédelemhez még könnyebb út is van: az Ecosia nevű kereső oldal arra van ráállva, hogy minden hónapban a bevételének 50%-át faültetésbe fekteti. Ők odáig jutottak el, hogy egész rendszert építettek a faültetéses keresésre. 45 keresésenként gyűlik össze nekik annyi pénz, hogy egy fát elültessenek. Eddig közel 115 millió fát ültettek el a partnerszervezeteikkel közösen, szerte a világban. A honlapjuk egyre bővül és emiatt egyre több faültető szervezetet finanszíroznak a bolygón. A keresőjük IDE KATTINTVA elérhető. Ők nem igazán kérnek adományokat, ők csak keresést kérnek.
 • Egy remek cikk összegyűjtötte, hogy még milyen internetes lehetőségek vannak olcsó/ingyenes és valós cselekvésekre a környezetvédelemben: légszennyezés mérés, online természetfotó-gyűjtemény kialakítása, környezetkímélő horgászási lehetőségek, állatkísérletektől mentes termékek keresője, zöldhulladék közös lakossági kezelése stb. A cikk IDE KATTINTVA megtalálható.

greepeace mókus környezetvédelem szakmaiság és demokrácia pártja

 

 

A közösségi cselekvés az élet kulcsa. A fenti összefogásos lépések nélkül nincs jövőnk.

Az egyén a saját hétköznapi életében mit tehet:

 • A környezetvédelem témakörében jól ismertek a megoldások: amennyire van rá lehetőség, a szelektív hulladékgyűjtés fontos, napelem és napkollektor az ingatlan tetőre (ha van rá lehetőség), új autónál már csak 100%-ig elektromos autót érdemes venni, kerékpáros és gyalogos közlekedés, amikor csak lehet.
 • De nézzünk még beljebb. Magyarországon minden évben 30,000 ember hal meg alkohol miatt. Van Magyarországon 800,000 alkoholista és másik 2,5 millió nagy ivó (Forrás: Zacher Gábor). Ebből a válságból nem csak az a kiút, ha nem isznak, hanem az is, ha nem kínálgatnak másokat itallal, mert a közösség ivásra bátorítása is oka ennek a mai helyzetnek. Összehasonlításként: a mohácsi csatában 20,000 magyar halt meg, Magyarországon évtizedek óta, minden évben ~30,000 magyar hal meg a piálástól.
 • A dohányzás a másik elfogadott önpusztítási szokás. Magyarországon jelenleg 2,3 millió ember dohányzik rendszeresen és 2% alkalmi jelleggel (Portfólió-KSH adat). 2000-től 2014-ig 370,000 ember halt meg a dohányzás miatt Magyarországon. Ez évente ~26,500 ember (KSH adat). Úgyhogy a másik pusztító szokás, ami tömeges halálozáshoz vezet, a dohányzás. Ebből két dolog adódik: a nemdohányzás és mások nem kínálgatása.

szabadság siker szakmaiság és demokrácia pártja

 • Mi az, ami tömegeket tart rabságban? A napi rutinná vált gyűlölködés. A mostani kormányzat folyamatosan ellenségképeket tár a társadalom elé: bevándorlók, melegek, romák és közvetetten a zsidók. A gyűlölködőket könnyű irányítani. Miért érzik jó dolognak a gyűlölködést? Mert ez egy egósimogató hazugság, erről videó IDE KATTINTVA érhető el. Azért veszik át örömmel a gyűlölködés filozófiáját, mert így felsőbbrendűnek látják magukat másoknál. Egy egész életet le lehet élni ilyen hazugságok börtönében. A gyűlölet gödörben tart, mert a gyűlölködők mindenhol ellenségeket látnak. Így szorulnak be a saját fejükbe/foteljükbe. Az élet alapja, hogy minden ember egyenlő. Aki ezt megérti, megszabadul egy kazal hazugságtól. Továbbá megszabadul attól a lehetőségtől, hogy a kormányzat és egyéb gyűlöletkeltők manipulálhassák. Az igazság szabaddá tesz.
 • Tehát mi tart rabságban: az önbizalomhiány. Az önbizalomhiányt lehet kompenzálni gyűlölködéssel. De ez felszínes dolog. A magabiztosság a saját személyes felelősség elfogadásával kezdődik. Azzal, hogy az életem problémáiért nem másokra mutogatok, különösen nem szállok rá a kisebbségi csoportokra. Saját magamat látom a problémáim okozójaként. Ez tesz felnőtté. Akinek ez nem megy, ott jön elő a gyermeteg irigység és gyűlölködés. Aki magabiztossá tudja tenni önmagát tanulással, információkkal, gyűlölködés kivédésével, ők a társadalmunk szabad tagjai.
 • A mentális egészség és a testi egészség kéz a kézben jár. Térjünk vissza a testi egészségre: a magyar társadalom a világ 4. legelhízottabb társadalma. Az egészségügyi ellátás évtizedek óta az összeomlás határán egyensúlyozik, mert a társadalmunk elpusztítja önmagát. Egyfelől a piálással és dohányzással, másfelől az extrémen egészségtelen étkezési szokásokkal és a ritka sportolással. Erre példák: a magyarok eszik a legkevesebb zöldséget a kontinensen és az egyik legkisebb gyümölcsfogyasztás is itthon van, részletek IDE KATTINTVA. Másik példa a sportolás, testmozgás hiányzik a társadalmunk több mint felénél és még a meglévő mozgás-szint is csökkent az elmúlt 5 évben, részletek elérhetőek IDE KATTINTVA. A magyarok (átlagban) naponta 10 percet sem sportolnak (RÉSZLETEK ITT), miközben napi átlag 4 és fél órát tévéznek (RÉSZLETEK ITT). A sporttal kapcsolatban az egyik leggyakoribb kifogás, hogy nincs rá idejük, de hazudnak, a valóság az, hogy nem hajlandóak időt tölteni vele. Itt nem néhány nyugdíjasról van szó: a 15 és 29 év közöttiek napi 2 órát tévéznek átlagban, a 30 és 49 év közöttiek majdnem 4 órát, 50-59 év közöttiek 5 és fél órát. Ez korcsoportonként hetente 14 óra (15-29 éveseknél), heti 28 óra tévézés (30 és 49 évesek között) és a nyugdíj előtt állóknál heti 38 óra tévézés, majdnem annyi, mint az átlagos heti munkaidő. Egy hónapra vetítve máris látszik mennyi időt égetnek fel erre: 60 óra a legfiatalabbaknál, 120 óra a közép korcsoportnál és a nyugdíj előtt álló korcsoportnál 165 óra havonta, amit erre az irányított „cselekvésre” felégetnek. Miközben, amikor önkénteskedésről, sportolásról, közéleti tevékenységekről kérdezik a társadalmat, akkor tömeges válaszadás, hogy nincs rá idejük. A szokásos társadalmi élethazugságok következményei: gyógyszerezés a kialakult betegségeik miatt, kórházban fekvés, tengernyi pénzveszteség a munkahelyi hiányzások miatt. Aki nem bújik bele ezekbe a hazugságokba sem, sokkal szabadabb, mert több a pénze, jobb az egészsége és ez a két dolog együtt fontos része a szabadságnak.

zöldség gyümölcs egészséges ételek szakmaiság és demokrácia pártja

 

 

Munkahelyeken mit lehet tenni a hazáért

Kevés a fizetés? Szemétkednek a főnökök? Embertelenek a munkakörülmények? Leépítik a vállalatot, miközben jól mennek a dolgok? Túl hosszú a munkaidő? Nem tartja be a vállalat vezetősége, amit az állásinterjún ígértek? Egyedül nem tudod megoldani…

Munkahelyi szintű szakszervezet a nagyobb létszámú munkahelyeken tökéletes megoldás a fentiekre (20-30 fő fölött). A munkahelyi szakszervezet lényege, hogy mindenki tartja a másikért a hátát: ha az egyik részleggel bánnak szemét módon a vezetők, akkor az egész cég sztrájkba lép, ha a másik részleggel szemétkednek, akkor szintén az egész cég sztrájkba lép. A szakszervezet szolidaritása garantálja, hogy minden részlegben emberhez méltóak a fizetések, hogy a legaljasabb vezetőket el lehet távolítani, hogy nem tartják bent a munkavállalókat a végtelenségig, nem játszanak a fizetések kiadásával stb.

Ágazati szintű szakszervezet: jó, de mi van akkor, hogy 20-30 fő alatti vállalatban dolgozok vagy külsős vagyok? Ekkor jön elő az ágazati szakszervezetbe tömörülés. Például két szakács és két pincér dolgozik egy pizzériában, ennyi az összes alkalmazott. Ilyenkor is lehet eredménye, ha ez a 4 fő összefog és közös fizetésemelést kérnek, de ami még rá tud tenni egy lapáttal, ha a szakácsok országos szinten ágazati szakszervezetbe tömörülnek, ahogy a pincérek is. Így az ágazati szakszervezet boycott-ot tud hirdetni egy adott munkáltatóval szemben pl.: ha nem fizeti ki az alkalmazottakat, nem hajlandó emberhez méltó fizetést adni, embertelenek a munkakörülmények. Vagy az ágazati szakszervezet egy petíciót ad át, amit ilyenkor 500 szakács aláír, hogy vagy rendesen bánik az alkalmazottaival, vagy jön a szakmai boycott és akkor lesheti, hogy melyik szakács fog odamenni dolgozni. Ilyen ágazati szakszervezet jól jön a vagyon és biztonsági őri szakmában, hiszen ők gyakran maradnak ki a fizetésemelésekből. Jól jön a takarító, mosogató és egyéb ilyen „tömegszakmákban”, ahol az egyén könnyen helyettesíthető vagy csak szerződéses külsősként dolgozik. Az ipari/gyári munkások külső szerződéseseinél is jó stb.

Még mit lehet elérni egy cégen belül? Érdemes rávenni a céget, hogy: a céges autók 100%-ig elektromos autók legyenek, szelektív hulladékgyűjtés legyen a cégnél, napelemeket és napkollektorokat szereljenek fel a munkahelyek épületeire ezzel a fűtés-villany ingyen lesz, rávenni a céget, hogy a cég adományozzon több pénzt a fenti civil szervezeteknek. Ezekre a legtöbb cégben nehezen veszik rá magukat, de miután végre megteszik a zöldenergia tengernyi pénzt spórol meg a cégnek és jó reklám is. Igazából az adományozás is jó reklám.

zöld energia szakszervezet sztrájk elektromos autó szakmaiság és demokrácia pártja

A vállalati úton hogyan lehet szolgálni a hazát, erre jó példa egy hazai bank, az úgynevezett MagNet Bank, ami az éves nyereségének 10%-át civil szervezeteknek adja, ezzel ők lettek az egyik legnagyobb hazai finanszírozói a magyar civil életnek. A bank a hitelbírálat folyamán pozitívan szűri azokat a hitelkérelmeket, amik pozitívan hatnak a környezetvédelemre és a társadalomra. Ez azért jó, mert a többi bank egyaránt finanszírozza a pusztító és építő tevékenységeket, emiatt is eléggé kettős megítélésük van. Másrészt a többi bank rendszerint nem foglalkozik a hitelkiadásaik társadalmi következményeivel, ha valaki bukik, kizsebelik. A MagNet Banknál ezt már előzetesen szűrik, így társadalmilag sem pusztítóak. A bankokhoz mérten kiugróan tisztességes viselkedésük miatt folyamatosan nő az ügyfeleik száma, 25 éve nyereségesek. Tehát üzletileg is megtérül ez a fajta viselkedés. Számtalan díjat nyertek.

 

 

Általános tanács a fentiekkel kapcsolatban, hogy a közösségi cselekvéseket érdemes a hétköznapjaink részévé tenni, hogy ez csak eleinte lesz „ritka” dolog, idővel pedig megszokássá válik. Ez a pozitív kultúra.

Azt lehet elmondani összefoglalóan, hogy 4 úton lehet segíteni a hazánkat (főleg): vállalati úton, politikai úton, civil úton és önmagunkon belül.

 

Ezzel kapcsolatban nincsenek kutatások, de egyértelműen látható a hétköznapokban, a magánéletben, hogy nagyon sok embernek nincsenek céljai. Nincs egyértelmű terve sokaknak, nincs igazi elve ami alapján él. Arra a kérdésre, hogy a magyar társadalom hátán miért lehet fát vágni, miért lehet velük bármit megtenni kormányon, erre a tömeges céltalanság a válasz. Akinek nincsenek az életében céljai, azzal tényleg bármit meg lehet tenni, mert nekik minden mindegy.

 

A politikai segítségnyújtásra példa: ha már a bankszektornál tartottunk az előbb, a MagNet Bank az Értékteremtő Pénzintézetek Nemzetközi Közösségének a tagja (Global Alliance for Banking on Values). Hatalomra kerüléskor azonnal elrendeljük a bankszektor teljes egésze számára, hogy 365 napon belül feleljenek meg ezen szervezet követelményeinek, úgy, ahogy a MagNet viselkedik. Ezzel a hazai bankszektor betölti a valódi funkcióját: szolgáltató lesz, a társadalom felé.

 

 

EZ MIND JÓ, DE MOST MÁR BELÉPNÉK A PÁRTBA

 

 

 

Megosztom...