Irán körülvéve

A 88 milliós lakosságú Irán vezetősége és az USA készülő háborúja

Érthetően, röviden az előzmények

Az USA 2001-ben megtámadta Afganisztánt (Irán keleti szomszédját). Utána az USA 2003-ban megtámadta Irakot (Irán nyugati szomszédját). Ez finoman szólva is (két) jelzés volt Iránnak, hogy ők lesznek a következők. Irán emiatt gőzerővel támogatta Afganisztán és Irak fegyveres csoportjait pénzzel és fegyverekkel, hogy továbbra is szálljanak szembe az USA-val. Az USA-t ki is véreztette az iraki és afganisztáni háború pénzügyileg (csak 2011-ig 3000 milliárd dollár ment el a két háborúra). Az USA-nak nem volt annyi pénze, hogy még Iránt is megtámadja.

Irán körülvéve

Viszont 2011-ben az arab tavasz megrengette a szíriai diktatúra helyzetét, Irán 10 milliárd dollárokat költött el az szíriai diktátor hatalmon tartására. Mivel a szíriai diktátor nem talált szövetségeseket az országában, Irán szállította oda a zsoldosokat Afganisztánból, Irakból és Iránból is.

Irán-Szíria kapcsolata

Irán háborút generál Szíriában 2011 óta

Szintén 2011 után, Irán nagy tételben elkezdte finanszírozni Libanonban a Hezhollah nevű militáns csoportot. De ez a csoport nem volt elég jelentős, hogy egész Libanont uralja, így ma is, Libanon kettészakadt állapotban van (a központi kormány és a Hezbollah egymással szemben uralkodik).

Irán-Libanon kapcsolata

Irán Libanonban is csak megosztani tudta az országot

Utána 2014-ben Jemenben Irán egy katonai csoportot kezdett el finanszírozni, a huszikat, akik szétszakították Jement két darabra, egy huszi lázadó területre és egy déli központi kormányra. Azóta az ország tovább szakadt:

Szétszakított Jemen - polgárháború

Szétszakított Jemen – zölddel a huszi lázadók, sárga és piros a megosztott kormányzat

A palesztinok ügyét Irán már az 1980-as évek óta folyamatában támogatja. Palesztinának két területe van: Gáza – ott Irán-barát vallási őrültek az urak és Ciszjordánia, amit a palesztin központi kormány irányít. (Lenti térkép: Gaza, West Bank – azaz Ciszjordánia – a két részre osztott Palesztina.)

 

Út az Irán-USA háborúhoz

Irán katonai-vallási vezetői egyre vadabb húzásokkal álltak elő az elmúlt években és különösen az elmúlt hónapokban. Egyrészt kiadták a parancsot Palesztinában a Gázai övezet zsarnoki bandájának (Hamasznak), hogy támadja meg Izraelt (az USA egyik szoros szövetségesét). Ezt követően Irán parancsba adta a libanoni Hezbollah nevű fegyveres csoportnak, hogy ők északról támadják meg Izraelt, ezt meg is tették, Izrael több mint egy hónapja háborúban áll a Hezbollah nevű hadsereggel. Utána az irániak parancsba adták Jemenben a husziknak, hogy lőjenek ki rakétákat Izraelre (rakétákat, amiket Irán adott nekik).

Izrael és támadói

Izrael és támadói: északról Libanon fegyveres erejének fele, délen lilával jelölve Gáza

Irán 2024. január 11-én eltérített egy olajszállító hajót, ami Irakból Törökországba vitt volna olajat (Törökország a NATO tagja, az USA egyik szövetségese). Irán jemeni barátai sorra térítik el a hajókat Jemen partjainál. Erre az USA és Anglia bombázni kezdték Jemenben az Irán-barát erőket 2024. január 12-én.

Ezek után talán érthető, miért gondoljuk azt, hogy Irán és az USA egy hajszálnyira van a nyílt háborútól. – Azt még szintén meg kell említenünk, hogy Irán egy ukrán utasszállítógépet lelőtt néhány évvel ezelőtt. A 2022-es, második orosz-ukrán háború kirobbanása óta pedig Irán folyamatosan szállítja a drónokat és a rakétákat Oroszországnak. Sok esetben maguk az iráni drónkezelők támadják a robbanó drónokkal Ukrajnát és ölnek ukrán állampolgárokat. Ukrajna az USA barátja, Irán ezzel is egyre közelebb kerül az Irán-USA háborúhoz. – Most kivételesen nem az USA provokálja az eseményeket, hanem Irán, méghozzá egyoldalúan és valami döbbenetes agresszióval.

Irán egyértelműen háborús bűncselekményeket követ el. Iránban ideje a rendszerváltásnak, a katonai és vallási elit helyett egy demokratikus Irán a megoldás a térség vad agressziójára. Ezzel a fő konfliktusgeneráló tényező válna végre békéssé.

Amennyiben szeretnél csatlakozni hozzánk, egy demokratikus és jobboldali párthoz, itt tudod megtenni: https://szakmaisagpartja.hu/belepnek/

Megosztom...