Európai Unió fegyvervásárlás és korrupció

Korrupció és az Európai Unió fegyvervásárlásai

Az Európai Unió alig pár hete jelentette be, hogy történetében először fegyvereket vásárol a közösség pénzéből Ukrajnának. Ez teljesen indokolatlan lépés volt, lévén, hogy Franciaország például 2021-ben 56 milliárd dollárt költött fegyverkezésre, ahogy Németország szintén 56 milliárd dollárt szórt el hadseregre/fegyverekre, tehát bőven van miből küldeni. Olaszország 32 milliárd dollárt költött csak 2021-ben a hadseregére, Hollandia 14 milliárd dollárt. Ennek a négy nyugati országnak a katonai költekezése több mint elegendő ahhoz, hogy az ukrán hadsereget állig felfegyverezzék. Eddig Ukrajna katonai költségvetése évi 2 milliárd dollár volt, még a leszállított nyugati fegyverekkel együtt sem lett több 6-8 milliárdnál. Oroszország mégis súlyos vereségre áll Ukrajnában. Ez mire mutat rá? Hogy a nyugati hadseregek már így is sokkal erősebbek az orosz hadseregnél. Egyáltalán nem szükséges növelni Nyugat-Európában a fegyverkezési kiadásokat.

Vajon mennyit költ Oroszország fegyverkezésre? 66 milliárd dollárt évente. A fenti 4 nyugati ország évente 158 milliárd dollárt. Tehát így is bőven körözi Nyugat-Európa Oroszországot katonai kiadásokban. – Erre az Európai Unió keretében már a közösség vagyonát is katonai kiadásokra kezdik felhasználni 2022-ben. Ennek semmilyen reális indoka nincs.

Megint egy téma, aminél nem kérdezték meg az EU lakosságát: Szeretné-e Ön, hogy az Európai Unió a közösség pénzét fegyverkezési kiadásokra is elkölthesse? – Nagyjából ezt a kérdést kellett volna feltenni egy EU-s népszavazás keretében, de nem tették fel. Az Európai Unió a 65 éves története folyamán még egyszer sem kérte ki a lakosság véleményét egyetlen költségvetési tételhez sem, egyetlen szabályozási kérdéshez sem, egyetlen hivatal létrehozásához sem, sem az EU Bizottság tagjainak megválasztásához (ami az EU „kormánya”). – Onnantól kezdve, hogy egy ország álmodozó lakossága belépett az EU-ba, már senkit nem érdekelt, hogy mit is gondolnak a lakosok.

Miért lenne fontos, hogy a lakosokat megkérdezzék? Mert így minden döntést a felső politikai körök hoznak meg és a körülöttük gyülekező nagyvállalatok lobbistái. És itt kanyarodunk vissza a fegyvergyártásra, a fegyvergyárosok lobbijára. Az Európai Unió néhány napja bejelentette, hogy most már nem csak Ukrajnának fognak fegyvereket vásárolni EU-s támogatási pénzekből, hanem Moldávia is kap EU-s pénzből katonai eszközöket. A döntés, hogy Ukrajna után az instabil Moldávia is fegyverszállítmányokat kap az EU-tól, ezt az irracionális döntést csak a korrupció szülhette, épeszű ember nem hoz kenőpénz nélkül ilyen döntést. Ez azt jelenti, hogy az EU történetében először Ukrajnának vásárolt fegyvereket és amint megnyílt ez a kapu, azonnal mennek a fegyverek más országokba is, így tőkésíti fel a fegyveripar tulajait az EU a közösség vagyonából (abból a pénzből, amit a tagjai fejlesztésére kellene költenie).

Moldáviában mit kezdenek a fegyverekkel? Mivel Moldávia még Magyarországnál is lényegesen korruptabb, így az EU oda küldött fegyvereit már be sem szállítják a helyi fegyverraktárakba, hanem kapásból leadják a nemzetközi feketepiacon, bárkinek, akinek fegyver kell. Vagy ha valami véletlen folyamán az odaküldött fegyverek el is jutnak a moldáv fegyverraktárakig, akkor meg a helyi katonai parancsnokok adják el a feketepiacon.

Közben az Európai Unió fejlesztési programjai ellenére folyamatosan nő a különbség az EU szegényei és vagyonosai között (a vagyonos és szegény országok között is és a társadalmakon belül is). Miért kontraproduktívak az Európai Uniós támogatások? Mert ennyire erőteljes korrupció lengi be az egész pénzosztási szisztémát. Egyszerűen túl sok pénz cserél gazdát és a döntéshozók nem tudják megállni, hogy ne tüntessék el a pénzt.

A kontinentális európai állam/pénzosztó gépezet ötlete azért nem működik, mert így a politikai réteg még eszelősebbé és még korruptabbá válik a tengernyi pénz hatására. Ennek az a vége, hogy hiába van rengeteg pénzük, nincs az az összeg, amit ne tudnának elpazarolni vagy ellopni.

Megosztom...