verekedés az ok amiért a szélsőségesek meccsre járnak beszennyezik a sportot Szakmaiság és Demokrácia Pártja

Szélsőségesek a foci népszerűségét használják ki_Szakmaiság és Demokrácia Pártja

Magyar válogatott zárt kapus mérkőzései és a politika

 

Gyakran ismételt hír: a magyar válogatott újra és újra zárt kapus meccset játszik a szurkolók rasszista vagy egyéb bekiabálásai miatt.

Mi a baj? A helyzet az, hogy amikor sok ember egyszerre összegyűlik és mindenki kiabál, akkor a gyűlölködő hangok kiszűrhetetlenek a tömegben. A futball a legnépszerűbb, legtöbb szurkolót vonzó sortág Magyarországon. Ezt felhasználva a szélsőséges csoportok tagjai bejárnak a legnépszerűbb csapatok meccsire, de ők nem szurkolni, hanem politizálni mennek ki. Miért teszik ezt? Mert egy meccsen, egy stadionban akár húszan-harmincan is rá tudják kényszeríteni a több száz vagy több ezer jelenlévőt, hogy a rasszista/meleggyűlölő/zsidógyűlölő/feketegyűlölő és egyéb szövegeiket mindenki végighallgassa. Ezek az emberek, ha több százan vannak, akkor akár több tízezer embert is rá tudnak kényszeríteni a politikai szövegeik végighallgatására. Magyarországon a szélsőségesek az 1970-es években jelentek meg a focimeccseken, az akkor legnépszerűbb klubok, főleg a Fradi és az Újpest szurkolótáborában és a rendszerváltás után is ugyanezt folytatták. A jelenség régi. A vénaszkenneres ellenőrzések csökkentették a focimeccsen politizálók számát és erőszakosságát, de még mindig rendszeres, hogy a válogatott és a hazai első osztályú klubok meccseit zárt kapus meccsek követik és/vagy pénzbírságot fizetnek.

 

A foglyul ejtett szurkolók

Nem egyszer fordult már elő, hogy a meccsen politizáló csoport üvegekkel dobálta meg a biztonsági embereket, a kivezényelt rendőröket kövekkel hajigálták húszan-harmincan. A következmény: a rendőrök könnygázt vetettek be, a biztonságiak kénytelenek voltak bemenni a szurkolók közé, hogy elfogják a rendbontókat. Ilyenkor a szurkolótábor önjelölt politikusai berohannak a tömegbe és ezzel kényszerítik rá a rendőröket, hogy mindenki ellen könnygázt vessenek be, hogy olyanokat is előállítsanak, akik esetleg benne sem voltak.

A másik tipikus eset, amikor valaki a másik csapatnak szurkol és beül a szektorba. Aki szurkolni megy ki, az ilyennel nem törődik. De a politizálók számára ez egy remek alkalom a balhéra, arra, hogy minél több embert felhergeljenek. Úgyhogy a Debrecen, Újpest és a Ferencváros meccsein előfordulnak ebből is csúnya ügyek. Ennek a három csapatnak a szurkolótáborába épültek be a legmélyebben a meccsen politizálók (1990 után).

Más csapatokat ezért nem látogatnak meg a szélsőségesek, mert nincs tömeg, így nincs ki mögé elbújni.

verekedés az ok amiért a szélsőségesek meccsre járnak beszennyezik a sportot Szakmaiság és Demokrácia Pártja

 

Teljes körű megoldás

Az első osztályú csapatok stadionjaiban kamerákat kell felszerelni minden szektorba, amik a nézőteret veszik. Továbbá térmikrofonokat felszerelni, hogy felvétel készüljön az elhangzottakról. Így könnyedén ki lehet szűrni a vandálokat, verekedőket, a gyűlöletkeltő politizálókat. Róluk kell egy sport-nyilvántartás. A meccse belépni csak úgy lehessen, hogy személyi igazolványt felmutatják egy gépnek, az leellenőrzi, hogy van-e tiltás a meccsre járóra (+ maradhat a vénaszkenner, úgy tűnik ez részben bevált).

területi igények bejelentése a meccsen - Szakmaiság és Demokrácia Pártja

Területi igények bejelentése a meccsen – még több politika

Volt már nem egyszer, hogy kézilabda meccsen a szurkolótábor szidta az ellenfél csapatát. A saját csapatuk játékosai megálltak és a meccs közepén figyelmeztették a szurkolókat a játékosok, hogy nekik szurkoljanak és ne az ellenfelet szidják. – Tehát a sportágban résztvevő sportolók gerincessége, emberi tartása is jelentősen befolyásolja a szurkolótábor viselkedését. Bár (a fociban) ezt a hiányosságot technológiai megoldásokkal lehet pótolni, de ez rámutat, hogy a Fradi és az Újpest focistáit miért utálják olyan sokan. Ne az UEFA-nak kellejen bírságolni, hanem ők rendezzék le a dolgot, ott a meccsen. Nem közleményeket kiadni, hogy mit ítélnek el és mit nem, hanem ott helyben tisztázni a szabályokat a nézőkkel.

 

Debrecen „szurkolói” és szurkolói:

https://www.youtube.com/watch?v=3d5RQcl6oHE

Fradi-Újpest gyakori végeredménye verekedés vagy már a pályán vagy a pályán kívül (2010):

https://www.youtube.com/watch?v=8lgPSHIiAC0

Fradi-Újpest pályán kívül 1999 – pár száz rendbontó, több ezer szurkoló:

https://www.youtube.com/watch?v=6NbtFUBrOys

Úgy tűnik, hogy a 444 kivételesen hajlandó ezzel a témakörrel foglalkozni, így nézzünk is egy válogatást a cikkeikből a témához:

Rasszista és egyéb gyűlölködő megnyilvánulások:

https://444.hu/2016/06/19/miert-kellett-megbasznia-az-anyjat-annyi-izlandi-ciganynak-budapesten

Amikor egy szűk, megvadult csoport csinálja a balhét:

https://444.hu/2015/09/17/rasszista-bekiabalasok-miatt-kitiltotta-a-magyar-szurkolokat-a-feroer-elleni-meccsrol-az-uefa

Amikor egy párt is feltűnik a szurkolónak öltözött politizálók mögött:

https://444.hu/2020/05/29/zavartalanul-skandaltak-a-ciganybunozesrol-a-deak-teren

Amikor a működőképes szabályokat fellazítják:

https://444.hu/2017/11/15/kubatov-otven-ember-ostobasaga-miatt-nem-szenvedhet-huszezer

Amikor a meccsen politizálóknak meg kell tagadniuk önmagukat:

https://444.hu/2021/06/23/eltakart-tetovalasokkal-keszulnek-a-nemet-magyar-meccsre-a-magyar-ultrak

 

A politizálók nemzetközi sajtója – ez a céljuk:

Szélsőségesek a magyar fociélet átpolitizálói_szakmaiság és demokrácia pártja

Megosztom...