sajtó újjáépítése szakmaiság és demokrácia pártja

Sajtó demokratikus átalakítása

 

A jelenlegi helyzet a médiában

 1. 2010 után a kormány a saját kitettjeivel töltötte fel a teljes állami médiát.
 2. A kormányközeli oligarchák megszerezték a megyei lapok mindegyikét.
 3. A pártos irányítású településeken a települési tévék és újságok is a pártok irányítása alatt van.
 4. A kormány oligarchái felvásárolták a TV2-t és annak kisebb csatornáit pl.: Fem3 stb.
 5. A kormány oligarchái irányítják a Hír Tv-t és az ATV vezetősége a Fidesszel is kokettál.
 6. A kormány oligarchái megszerezték az összes kereskedelmi rádiót.
 7. A kormány oligarchái kezébe került a Nők Lapja és számos pletyka lap is.
 8. A mezőgazdasági lapok is a kormány oligarchái kezébe kerültek.
 9. Az RTL Klub-ot majdnem sikerült felvásárolnia a kormány oligarcháinak és ez bármikor be is következhet.
 10. A nagyobb internetes hírportálok is rosszul állnak: az Indexről kiderült sok év után, hogy a Fidesz oligarchái állnak mögötte. Ezt a tényt eltitkoló Indexesek kiléptek az Indexből és megalapították a Telexet (szintén online hírportál). Az Origo a német állam kezében volt, ezt Merkel adta át Orbánnak. 
 11. A Kétfarkú Kutyapárt elnöke beszámolt a sajtónak is, hogy amikor csak viccesek voltak, akkor leadta őket a sajtó, de amint elkezdtek komoly politikát folytatni pl.: vidékfejlesztésbe fogtak, hirtelen a 444, a HVG és minden egyéb „független” hírportál is megtagadta tőlük a sajtóban részvételt. Ami egyértelműen pártos befolyásoltságra mutat.
 12. Az MSZP kezében van a Népszava (a Népszavába olvasztotta be az MSZP Vasárnapi Hírek nevű lapot). Az ATV is, amellett, hogy a Fideszre kacsingat, alapvetően MSZP-s oligarcha tulajdonában van.
 13. A pártfüggetlen ingyenes „Metro” nevű újságot felváltotta a fideszes agymosó Lokál.

Összefoglalásként: Az összes rádió a Fidesz kezében van. A nyomtatott lapokból mindössze 2 nincs a Fidesz kezében a HVG és a Magyar Narancs. De eredetileg a Magyar Narancs is a Fidesz tulajdona volt és a HVG is nagyon altatja a neki nem tetsző ellenzéki pártokat. Tehát a nyomtatott sajtó sem pártfüggetlen. Politikával (is) foglalkozó tévék közül mindössze kettő nincs a Fidesz kezében, az ATV (MSZP) és az RTL (Fideszes nyomás alatt). A legnagyobb online hírportálok is a kormány kezében vannak, némelyik mögött más párt van, de pártsemleges egy sincs. Egy nagy online hírlapot felfuttatni évente olyan 1 milliárd Ft, az Index régi költségvetése alapján, ezért van az, hogy ilyenből nincs sok.

Ilyen erőteljes kontroll még a kommunista időszak alatt sem volt az 1980-as években. Ilyen utoljára az 1960-as, ’70-es években volt. A Kádár-diktatúra legkeményebb éveiben, az 1956 utáni megtorlási időszakban volt ilyen kegyetlen politikai kontroll a hazai sajtóban.

A magyar sajtó elmúlt 30 évére semmit nem tudunk építeni. Az oknyomozó újságírás nem fejlődött ki, a pártoskodás a magyar médiát sötétségbe borította 1990 után. 1990 és 2010 között nem volt ilyen vad a kontroll, de szakmai eredmények nem alakultak ki.

 

A sajtó újra létrehozása

Hogyan lehet a semmiből létrehozni az új magyar sajtót

A média átalakításának egyik alapvető célja az oknyomozó újságírás elősegítése pénzzel és törvényekkel, hogy ők és a forrásaik is védve legyenek. Mivel Magyarországon jelenleg alig van pár oknyomozó újságírást tanult újságíró, ezért külföldről hozatjuk ide az oknyomozás ászait, hogy ők tanítsanak (egyébként nem olyan bonyolult, kb. 3 hónapos képzés az egész). 

A megyei lapok 100%-a politika kezébe került. Ezért a meglévőket ellehetetlenítjük. Az Újságírók Nemzetközi Szövetségét felkérjük, hogy jelöljön ki: 40 fős magyar újságírói csoportot, akik az újonnan létrejövő megyei lapok újságírói szakmai tartalmát írják. A lapokban megjelenő hirdetésekről a lap tulajdonosa dönt. A fizetésüket az új megyei lapok közösen adják össze. Változtatás mellett érv: 1. Garantáltan párt semleges újságírás. 2. Magas színvonalú újságírás. 3. A helyi média továbbra is lehetőséget ad helyi vállalkozók reklámjainak, de ezeket az újságokat, a magas újságírói színvonal miatt többen olvassák majd.

(Újságírók Nemzetközi Szövetsége – International Federation of Journalists – ez az újságíró szakszervezetek világ szintű szövetsége – globálisan 600,000 tagja van, előnye: széleskörű, szakmai és pártatlan. Magyar újságírók kiválasztására ideális.)

Az ingyenes újságokat a hirdetők tartják fent, nem a társadalmi kereslet – így a szenny terjed. Az elmúlt években az ingyenes újságok is politikai irányítás alá kerültek. Ezért a meglévőket megszüntetjük. Az újonnan létrejövő ingyenes újságokat a megyei lapok mintájára szabályozzuk: Újságírók Nemzetközi Szövetsége újságonként kinevez pár főt, ők csinálják az újságírói szakmai részt (tehát a cikkeket), a hirdetésekről a tulajdonos dönt.

A közmédiában (M1, M2, M3, M4, Duna Tv stb.) is ugyanez lesz. A meglévő állomány távozik, az Újságírók Nemzetközi Szövetsége kijelöli az újságírókat. Ezzel a közmédiát ráállítják az oknyomozó újságírásra.

A közmédia oknyomozó újságírókkal feltöltése többre is lehetőséget teremt: a kisebbségi/nemzetiség műsorokból ideje kikerülnie a táncos, zenés népi produkcióknak, mert a magyarországi kisebbségeknek is van internete, majd ott megnézik. A szomszédos országokról össze kell szedni az ottani híreket és azt leadni hetente. Ha, 7 újságíró dolgozik a közmédia kisebbségi részlegében: mind a hét, a szomszédos országok 1-1 oknyomozó újságírója legyen. Ők összesítik a szomszédos országok híreit. Kell egy nyolcadik tag, egy roma oknyomozó újságíró, aki a roma anyagot készíti és segít a 7 külföldi újságírónak, ha kell. Ezzel alternatív hírforrásokat készít a köztévé a 7 szomszédos ország számára, mert mindegyik szomszédunkban vannak problémái a helyi sajtónak, Ukrajnában, Romániában és Szerbiában elég erősek a problémák ahhoz, hogy ez nagyon fontos legyen. Emiatt nem csak Magyarországon, hanem a szomszédos országokban is lesz jelentősége ezeknek a Magyarországon készülő nemzetiségi műsoroknak. Minden vasárnap reggel 8-tól délután 4-ig simán mehet egy 8 órás blokk a szomszédos országokról (ebben az esetben mindenkinek fejenként hetente egy órányi anyagot kell összeszednie). Ha egy adott országban több dolog is történik, akkor átadhatnak egymásnak műsoridőt. Az anyagokat jó lenne, ha legalább kisebb csoportokban néznék át, így kialakítva a térségi oknyomozó újságírást.

Megosztom...