Putyin és Kim

Putyin és a Dzsingisz kán-féle hadviselés

Amikor megérkeztek Dzsingisz kán csapatai egy adott város elé, felszólították a lakóit, hogy adják meg magukat vagy a földdel teszik egyelővé a várost. Például Perzsia területén ellenállásba ütköztek, ezért elpusztították Perzsia minden városát. Viszont emiatt egy romhalmaz fölött uralkodtak. Így maga a területszerzés is értelmét vesztette. A semmi fölött uralkodni semmit nem ér.

Dzsingisz kán-féle hadviselés és Putyin

Amikor az orosz hadsereg megérkezett Mariupol városa elé 2022 februárjában, ellenállást tapasztaltak. Mariupol Ukrajna egyik tengeri központja, a világ acéliparának jelentős szereplője volt ez a város. 425 ezren lakták. Az oroszok a földdel tették egyenlővé.

Mariupol előtte

Mariupol az orosz támadás előtt

 

A másik város, ami ellenállást mutatott fel, az Bahmut városa volt. Az oroszok 2022 augusztusában értek Bahmut alá, de itt még keményebb ellenállásba ütköztök. A település körüli területért három hónapig küzdöttek a ruszkik, utána magát a várost további kilenc hónap alatt vették be. Mivel az oroszok nem álltak nyerésre, válogatás nélkül lőtték szét az összes épületet, hogy a védőknek ne legyen hova rejtőznie. Eredetileg 71,000 lakója volt, most 500 fő a lakossága. A település semmivé foszlott.

Bahmut előtte

Bahmut az orosz-ukrán háború előtt

Előtte-utána képek Bahmutról:

https://www.theguardian.com/artanddesign/2023/may/18/stark-before-and-after-images-reveal-the-obliteration-of-bakhmut

 

Az aktuális város, ami a ruszkik számára következik, Adiivka. Amikor 2014-ben először támadta meg Oroszország Ukrajnát, akkor eljutottak ennek a településnek a határáig, de bevenni nem tudták. 2022-es invázió egyik első állomása Adiivka lett, de az ellenállást nem tudták megtörni, még hatalmas katonai fölénnyel sem. Aztán hónapokra lekerült az oroszok figyelme Adiivkáról, de most megint ezt akarják elfoglalni. A város nagy része már lakhatatlan, szétlőtték tüzérséggel, lebombázták a repülőikből és most a gyalogságuk próbálja lerohanni tankokkal és egyéb páncélozott járművekkel együtt. – A település lakossága 31,000 fő volt, most 1,000 körül van.

Adiivka előtte

Adiivka az orosz pusztítás előtt

Fenti szöveg még egyszer – Dzsingisz kán hadviselése: „Viszont emiatt egy romhalmaz fölött uralkodtak. Így maga a területszerzés is értelmét vesztette. A semmi fölött uralkodni semmit nem ér.”

Megosztom...