orosz-ukrán háború3 Szakmaiság és Demokrácia Pártja

orosz-ukrán háború2 Szakmaiság és Demokrácia Pártja

Orosz-ukrán háború

Ez a háború már rég elavult gondolkodáson alapul. Azon, hogy területszerzéstől majd erősebb lesz egy ország. Pedig a terület nagysága a legkevésbé sem függ össze a jóléttel (lásd pl. Svájcot). A másik elv a háború kirobbantása mögött, hogy ha a szomszédos országokban valamilyen politikai fordulat nem tetszik, akkor nem türelmesek, hanem katonailag beavatkoznak. Ez egy selejt tehetségű politikus viselkedése (Putyin).

Magyarországra mindez hogyan hat? Gázból van elegendő tartalék erre az évre. Olaj ára rövid távon nagyot nő, de Szaúd-Arábiából lehet tankerekkel olajat szállítani és ezzel még akár olcsóbban is ellátni Közép-Európát (mint most). Ezért a magas olajár csak időszakos. Ukrajna nagy gabonatermelő, mivel az EU a parlagoltatásért fizet a magyar gazdáknak, ezért Magyarország rengeteg gabonát vásárol Ukrajnából, ami így kiesik, emiatt a gabona ára átmenetileg megugrik. (Más élelmiszerre ez a válság csak az olajáron keresztül hat ki.) Szerencsére sem Ukrajna, sem Oroszország nem jelentős a globális pénzügyi világban, így világgazdasági válság nem lesz belőle. Menekültáradat már most is van. Ukrajna 44 milliós, rengeteg ember fog átmenekülni Moldáviába, Romániába, Magyarországra, Szlovákiába és Lengyelországba.

Mi a katonai helyzet, hogyan tovább? Az orosz hadsereg észak, dél és kelet felől támadta meg Ukrajnát. Nem kizárt az, hogy Ukrajna napokon belül elesik. Ami szintén nem kizárt, hogy ugyanaz fog történni, mint Afganisztánban az 1979-es szovjet megszállás időszakában. Az oroszok könnyedén megszállták az országot, de az USA egyre több páncéltörő fegyvert és vállról indítható légvédelmi rakétát adott át az afganisztáni ellenállóknak. Akik így rengeteg orosz tankot, helikoptert és vadászgépet ki tudtak lőni. Afganisztán az orosz történelem egyik legnagyobb veresége lett.

Ami szintén nem kizárt, hogy Lengyelország katonákat vezényel be Ukrajnába, hogy a határukig ne érhessenek el az orosz csapatok, mert Lengyelország klasszikusan gyűlöli az oroszokat. Egy dolog kavarhat ebbe bele, hogy Lengyelországban is putyinista árulók vannak hatalmon, ahogy Magyarországon is. Esetleg Románia csapatai vonulhatnak be Ukrajnába szintén egy előre tolt határvédelem érdekében.

orosz-ukrán háború1 Szakmaiság és Demokrácia Pártja

Ami viszont biztos, hogy megtörténik, a szinte egész világra kiterjedő pénzügyi szankciók Oroszország ellen. Az eddigi szankciók miatt Oroszország közel 650 milliárd dollárt veszített el, ebből közel 480 milliárd dollár veszteséget az eredményezett, hogy az orosz állam által kiadott hiteleket rengeteg országnak nem kell visszafizetnie (a szankciók miatt). 170 milliárd dollár pedig a kereskedelmi veszteség volt. Eddig. De most már Japán (126 milliós ország) is kemény szankciókat vezet be. Az EU és az USA pedig csak most jönnek bele a szankcionálásba. Az orosz lakosság eddig nem lázadt fel, mert nem volt semmi kapcsolatuk az elvesztett pénzzel, a vezetőségük alapból kisajátította magának a társadalom vagyonát. De a mostani szankcióknak már az egyetlen célja az lesz, hogy összeomlasszák Oroszország kereskedelmét és végleg tönkretegyék Putyint és az oligarcháit. Ukrajna a háborúban megy tönkre, Oroszország a háború következményeiben.

Maradjunk a pénz témájánál: Ukrajna területéről lehet, hogy legalább 4 millió ember elmenekül, de akkor is ott marad kb. 40 millió. A megszállás miatt rengeteg pénzt kell majd költenie az oroszoknak, hogy az ukrán lakosság ne lázongjon, vagy csak kevesen lázongjanak. De Oroszországnak erre nincs pénze. A szankciók miatt a saját társadalmukra se lesz. Így Ukrajnában a lázongás a felszabadulásukig ki fog tartani és nem kizárt, hogy a következő időszak rendkívül véres lesz. Putyin már most összeíratta Ukrajnában azoknak a neveit, akiket a megszállás után meg akarnak ölni. De ukrán nacionalistából rengeteg van, demokratikus gondolkodók százezer számra élnek ott. Putyin túlértékeli Oroszország pénzügyi képességeit, ahogy a saját politikai képességeit is. Putyin egyedül maradt a világban ezzel a háborúval. Putyin mindenképp a hidegháborút szeretné újjáéleszteni. De a hidegháború nem újjáéleszthető. A kilövése nyilván most sokaknak megfordul a fejében, mert a halála valószínűleg leállítaná a háborút. De napok óta eltűnt, tárgyalásaira nem jár, nyilván egy luxusbunkerben eszi a fene. Mert azért az ő halála valóban megállítaná az őrületet, amit ez a zsarnok elszabadított. De ez csak rövid távú változás lenne, a hosszú táv, hogy az orosz lakosság végre abbahagyja ezt a tetves birkáskodást és fellép a saját elnyomója ellen.

Jelenlegi katonai helyzet: épp Csernobil területén zajlanak a harcok, szürreális.

orosz-ukrán háború3 Szakmaiság és Demokrácia Pártja

Az ukránoknak elege lett a zsarnokukból és 2013 végén megdöntötték a hatalmát, a bukott ukrán zsarnok utána Oroszországba szökött. Hátrahagyott olyan durva luxust, ami nem semmi volt. Putyin 2014 elején meg is támadta Ukrajnát. De a háború nem ment jól, a katonái nem nagyon akartak harcolni. A demokrácia stabilizálódott Ukrajnában. Poroshenko helyett az ukrán vicc párt vezetője Zelensky került hatalomra. De jött a covid-pánik, a lezárások és a szankciók miatti 650 milliárd dolláros vesztesége az oroszoknak. Kellett a figyelemelterelés. Egy zsarnok agyatlanságát kellett eltakarni. Ehhez gondolta Putyin jó lesz a háború. De az ukránok ma több ponton visszaverték az oroszokat (2022.02.24). Putyin rá fog jönni mi a különbség aközött, hogy az USA eltávolította Saddam Husseint és Jugoszláviában Miloshevich-et és aközött, hogy ő most egy demokráciát akar megdönteni, az USA-nál jóval szegényebb, Oroszországgal.

orosz-ukran-haboru4-Szakmaisag-es-Demokracia-Partja

Megosztom...