szexuális erőszak bántalmazás nemi erőszak ellen szakmaiság és demokrácia pártja 2

Hol keressük a munkahelyi nemi erőszakolókat?

 

Az utóbbi időben több nemi erőszak eset is nyilvánosságra került a szórakoztató iparban Amerikában és a magyar kulturális közegen belül is. De vannak Magyarországon is olyan vállalatok, ahol a férfi vezetők azokat a nőket léptetik elő/azoknak adnak több fizetést, akik lefeküdnek velük. Ez a gazdasági kényszer gyakorlása. Nyilván nem kötelező belemenni, de ha egy ilyen vezetőség mellett egy nő előre akar lépni, van, ahol ezt az árat szabják. Ennek a vesztesei azok a tehetséges nők, akikben van annyi tartás, hogy nem fekszenek le a hatalmukkal visszaélő férfi vezetőkkel. De egyben ezek a nők a nyertesei is ennek, mert azok, akik lefekszenek a férfiakkal pénzért, ők egy idő után nem tudnak a tükörbe nézni nőként.

 

Hogy alakulhat ki ilyen közeg egy munkahelyen?

szexuális erőszak bántalmazás nemi erőszak ellen szakmaiság és demokrácia pártja 2

Nézzük a közismert példákat! Harvey Weinstein esete. Hogy maradhatott hatalmon egy olyan pasas, aki rutinszerűen mászott rá a színésznőkre? A Metoo mozgalom gyorsan eljutott oda, hogy minden férfi ilyen. Nézzük a részleteket:

Harvey Weinstein a filmjeivel összesen dollármilliárdokat hozott Hollywoodnak, azon belül főleg a filmstúdiók tulajdonosainak, színészeknek és színésznőknek. A dollármilliárdok egyénekre vetítve is több százezer dollárt vagy több millió dolláros fizetést jelentettek. Hollywoodnak nevezett közeg imádja a pénzt. Ebben a közegben Harvey Weinstein volt az aranytojást tojó tyúk. Karrierje 1981-ben kezdődött és 2017-ig tartott, tehát 36 éven át csinálta, amit csinált. Mit tett? Pénzt hozott és a szerepért bármire hajlandó színésznőkkel szexelt. Közel 100 nő volt hajlandó utólag bevallani, hogy lefeküdt Harvey Weinsteinnel. És ez csak a bevallott esetek száma, nyilván sok nőnek van férje, gyerekei, akik miatt nem vallja be. De egy idő után, már nem csak a szerepre áhítozó prostituáltként viselkedő színésznőkre mászott rá, hanem már olyanokra is, akik nem akartak szerepet kapni és olyanokra is, akik nem voltak színésznők. Belejött a dologba. Hogy vehetett ekkora lendületet, hogy tarthatott 36 éven át? Aki a pénzt hozza egy pénzéhes közegbe, ott miért ne engedné meg a közeg, hogy az aranytojást tojó tyúk azt csináljon, amit akar?

Miért tud a politikában néhány diktátor évtizedekig hatalmon maradni? Mert pénzt tud felmutatni (ha van pl.: olajkészlet), és ha ránevelik az embereket, hogy a pénz a minden, hogy a pénz nem csak egy csereeszköz, hanem ez adja a hovatartozás tudatot, ott rutinszerűen elfordulnak, ha az arany tojást tojó tyúk: a pénzes filmmogul, vagy esetleg egy ország diktátora aljaskodik.

 

Borítsuk ki rendesen a szemetet, jöjjön egy friss bukás: Marilyn Manson esete. Marilyn Manson azzal építette fel a piár képét és a bevételeit, hogy sátáninak mutatta magát. A valóságban ez másképp működött. Marilyn Manson karrierje 1989-ben kezdődött, tehát 32 éve adja ki magát rendkívül sátáninak. Marilyn Mansont mindössze egyszer tartóztatták le ezalatt a 32 év alatt, és akkor is tévedésből. A játék ugyan az, mint Harvey Weinstein esetében: Manson szintén egy aranytojást tojó tyúk volt, aki tízmillió dolláros tételekben hozta be a pénzt önmagának, a kiadóinak és az egész marketinggépezetét működtető cégeknek. Mansonról az elmúlt hetekben derült ki, hogy bizony eléggé aljas módon bánt több nővel is. A lemezkiadók emberei és az egész környezete tudott a dolgokról, de az aranytojást tojó tyúkot nem akarták levágni. Mansonnak volt egy felesége, akivel közel egy évig voltak házasok, a volt neje szerint 2007-ben még nem volt ilyen. De áldozatai szerint, azóta nagyon is belejött a hatalmi szerepbe.

 

Két nagy hatalmú, vagyonos férfi bukását mégis végignézhette a világ. Hogy történhetett meg a bukásuk? Az emberek rendszerint tizenéves korukban a leginkább manipulálhatóak, még huszonévesen valamennyire. A nők, akikkel a nemi erőszak és egyebek történtek pont ilyen korban voltak. Ezek azt esetek főleg az 1980-as 1990-es 2000-es és 2010-es években történtek. Most 2021-et írunk. Az említett nők már nincsenek a könnyen manipulálható korban. Idővel belátták mi történt és közösen megbuktatták az addig érinthetetlennek tűnő férfiakat.

szexuális erőszak bántalmazás nemi erőszak ellen szakmaiság és demokrácia pártja

 

Miért van az, hogy erről ilyen szempontból semmi nem jelent meg a hazai és külföldi sajtóban?

 

Mert ezek a szórakoztatóipari vállalatok Hollywoodban és a zeneipari vállalatok az egész világ minden országát behálózzák. A filmjeiket/zenéiket eladják a helyi tévéknek, rádióknak, azok meg ebből élnek. A nagy film- és zeneipari stúdiók embereket fizetnek minden országban, akik a sajtóban nagyon megdicsérik az adott filmet/az adott zenészt és ezen keresztül önmaguknak is nagy pénzt hoznak és a médiának is nagy pénzt hoznak. Ezért van az, hogy a tulajdonosi hátteret adó stúdiókat a média rendszerint nem hajlandó negatív színben feltüntetni, pedig a felelősség a tulajdonosoké.

Nézzünk egy példát: a Universal Music Group nettó jövedelme (tiszta nyeresége) 2017-ben 9,7 milliárd dollár volt.  Világszerte 8,300 alkalmazottjuk van. Ez csak egy, a 3 zeneipari óriásvállalat közül, a másik kettő a Warner Music és a Sony. Van 10 db hatalmas filmipari vállalt szintén több ezer alkalmazottal és milliárd dolláros nyereségekkel. Mindegyik részletes ismertetőjét a cikk alján találják meg. Nekik termelte a nyereséget Marilyn Manson és Harvey Weinstein.

szexuális erőszak eltussolásának oka a közös pénzéhség

Rövidítve: a média úgy kerül a képletbe, hogy a selejt hollywoodi filmek tömegét jó minőségűnek állítják be a médiában ezen óriásvállalatok csicskásai szerte a világon. A média Magyarországon is megcsinált sztorikat kap ezektől a vállalatoktól, ezzel közvetetten pénzhez jut a hazai sajtó. Ezért van az, hogy nem lehet ilyen szempontú cikket találni. Az a kereskedelmi hányadék, amit az Egyesült Államok hozott be 1989 után idáig jutottunk.

 

Mit lehet tenni a nőkért?

 

Bevezetjük a kötelező szakszervezetiséget, hogy a szakszervezetek nagyok és erősek legyenek, ezzel meg tudják védeni az alkalmazottakat pl.: a szexuális erőszaktól is.

Továbbá még 2 oldalról demokratizáljuk az üzleti életet: egyfelől a 30 fő fölötti vállalatokban az alkalmazottak 50%-os beleszólást kapnak a vállalat itthoni vezetője megválasztásánál. Másfelől az alsó szintű vezetőket az alkalmazottak is leválthatják, ha 60%-uk alkalmatlannak szavazza meg az alsó vezetőt. Az alsó vezetők a középvezetővel tehetik meg ugyanezt 60%-os esetben. Mindenki jó főnököt akar, ezzel el is érhetik. Egyik vezető sem kényelmesedhet bele a hatalomba.

 

 

Nagy zeneipari vállalatok:

https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Music_Group

https://en.wikipedia.org/wiki/Warner_Music_Group

https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Music

Nagy filmipari vállalatok:

https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Pictures

https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Pictures

https://en.wikipedia.org/wiki/Warner_Bros.

https://en.wikipedia.org/wiki/Paramount_Pictures

https://en.wikipedia.org/wiki/20th_Century_Studios

https://en.wikipedia.org/wiki/Lionsgate

https://en.wikipedia.org/wiki/Metro-Goldwyn-Mayer

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Walt_Disney_Company

https://en.wikipedia.org/wiki/DreamWorks_Animation

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Weinstein_Company

A bukottak még kategória:

https://en.wikipedia.org/wiki/Harvey_Weinstein

https://en.wikipedia.org/wiki/Marilyn_Manson

Egy szélsőségekbe átcsapott mozgalom:

https://en.wikipedia.org/wiki/Me_Too_movement

metoo nőjog szélsőséges feminizmus szakmaiság és demokrácia pártja

 

Megosztom...