Mikor jön az árak csökkenése?

Az orosz-ukrán háború 2022 évelején felverte az olaj árát. A piaci pánik miatt az olaj ára 90 dollár/hordóról felment 120 dollár/hordóra, szóval 33%-kal nőtt az olaj ára. Mivel rengeteg országban olaj elégetéséből nyerik az áramot, a gépjárművek majdnem mindegyike olajjal működik és rengeteg termék készül kőolajból, így lényegében minden terméknek az ára megnőtt.

A 33%-os árnövekedés ismerős lehet, mert amikor az ember bemegy a boltba, valami ilyesmit tapasztal. Kivéve ott, ahol az olaj árának növekedése több ponton is befolyásolja az adott termék árát, ott 50-100% is lehet az árnövekedés. De ezt már ismerjük, jöhet a

Jó hír

Előző hónapban, a világ legnagyobb olajkitermelő országa, Szaúd-Arábia bejelentette, hogy 50%-kal növeli az olajkitermelését. Augusztus elejére a világpiac lenyugodott. Az olaj ára visszatért a 90 dollár/hordóhoz (a háború előtti árhoz, a plusz szaúdi termelés miatt).

Mikor fogjuk érezni a változást? Ahol tározók vannak, ott a drágán vett olajnak előbb el kell fogynia, hogy elkezdhessék használni, a most augusztusban vett olcsó olajat. A szállítmányozó vállalatok is el kell kezdjék az olcsón beszerzett olajjal szállítani a legkülönbözőbb termékeket. A raktáraknak pedig az olcsó olajjal készült, olcsó olajjal szállított termékekkel kell feltöltődniük. Ez a folyamat kb. 3-4 hónap. A szerencsésebbek, már a karácsonyi bevásárlásukat olcsó olajjal készült árakon tehetik meg. Ahol több idő a tározók drágán vett olajának a kiürítése, ott majd csak januárban lesz érezhető az árak mérséklődése.

Nyilván ez nem oldja meg a világ minden problémáját, de rengeteget csökkent rajta.

mikor jön az árak csökkenése

Másik, kisebb jó hír

A háború sem fog örökké tartani. Az oroszok már az 1960-as években gyártott tankokat bányásszák elő a raktáraik mélyéről, mert már nincs mivel harcolniuk. Az ukránok is elvesztették a képzett csapataik nagyját. Mind a két fél súlyosan kifáradóban van. Az átmeneti tűzszünet, valamiféle megegyezés még nem körvonalazódik, de lassan muszáj lesz. Jelenleg úgy tűnik, hogy az oroszok 2-4 hónapon belül kifogynak a tankokból és egyéb páncélozott járművekből. Mindent feláldoztak Ukrajnában. Lezárul a háború.

Megosztom, mert...