Mikor jön az árak csökkenése?

Az orosz-ukrán háború 2022 évelején felverte az olaj árát. A piaci pánik miatt az olaj ára 90 dollár/hordóról felment 120 dollár/hordóra, szóval 33%-kal nőtt az olaj ára. Mivel rengeteg országban olaj elégetéséből nyerik az áramot, a gépjárművek majdnem mindegyike olajjal működik és rengeteg termék készül kőolajból, így lényegében minden terméknek az ára megnőtt.

A 33%-os árnövekedés ismerős lehet, mert amikor az ember bemegy a boltba, valami ilyesmit tapasztal. Kivéve ott, ahol az olaj árának növekedése több ponton is befolyásolja az adott termék árát, ott 50-100% is lehet az árnövekedés. De ezt már ismerjük, jöhet a

Jó hír

2022 júliusban a világ legnagyobb olajkitermelő országa, Szaúd-Arábia bejelentette, hogy 50%-kal növeli az olajkitermelését. Augusztus elejére a világpiac lenyugodott. Az olaj ára visszatért a 90 dollár/hordóhoz (a háború előtti árhoz, a plusz szaúdi termelés miatt).

Mikor fogjuk érezni a változást? Ahol tározók vannak, ott a drágán vett olajnak előbb el kell fogynia, hogy elkezdhessék használni, az olcsón vett olajat. A szállítmányozó vállalatok is el kell kezdjék az olcsón beszerzett olajjal szállítani a legkülönbözőbb termékeket. A raktáraknak pedig az olcsó olajjal készült, olcsó olajjal szállított termékekkel kell feltöltődniük. Ez a folyamat kb. 3-4 hónap. A szerencsésebb országok lakossága, már a karácsonyi bevásárlásukat olcsó olajjal készült árakon tehette meg. Ahol több idő a tározók drágán vett olajának a kiürítése, ott majd csak 2023 januárban lett érezhető az árak mérséklődése.

Nyilván ez nem oldja meg a világ minden problémáját, de rengeteget csökkent rajta.

mikor jön az árak csökkenése 2

Másik, kisebb jó hír

A háború sem fog örökké tartani. Az oroszok már az 1960-as években gyártott tankokat bányásszák elő a raktáraik mélyéről, mert már nincs mivel harcolniuk. Az ukránok is elvesztették a képzett csapataik nagyját. Mind a két fél súlyosan kifáradóban van. Az átmeneti tűzszünet, valamiféle megegyezés még nem körvonalazódik, de lassan muszáj lesz. Jelenleg úgy tűnik, hogy az oroszok 2-4 hónapon belül kifogynak a tankokból és egyéb páncélozott járművekből. Mindent feláldoztak Ukrajnában. Lezárul a háború.

Friss hír 2023 januárjából

A lenti diagrammon látszik, hogy közel egy hónapra újra megemelkedett az olaj ára, így a január végére várható árcsökkenés eltolódott február végére.

De úgy látszik, hogy Magyarország közben egy saját belső válságba is sodródott, mert a hazai termékek ára és a külföldi termékek ára között hatalmas különbség jött létre. Az „ársapkák” bevezetése miatt a kereskedők utólag próbálják leverni a magyar lakosságon az eddigi ársapkás veszteségeiket. Úgyhogy a magas árak elhúzódhatnak.

De már most is van egy-egy olyan termék, aminek már érdemben csökken az ára. Szóval a folyamat megkezdődött, de az ársapkák okozta válság miatt csak tavaszra lesz érzékelhető a javulás a termékek jelentősebb részénél.

új adatok az olaj ára

Tanulság

Egy válság időszakában nagy életérzés egy pillanatra fellélegezni és nem venni tudomást a termékek drágulásáról, a fizetések értékvesztéséről. De mindennek megvan a következménye. Az ársapkákat időszakosan rá lehetett kényszeríteni a kereskedőkre. Ennek a lakosság egy része örült is annak rendje és módja szerint. De most, hogy az olajválság véget ért és végre kilőhetne a fejlődés, újra nőhetnének a fizetések, ehelyett hónapokkal tolódik ki Magyarországon a termékek árának csökkenése. Emiatt hónapokkal később veszünk csak lendületet és már megint le leszünk maradva / már megint le vagyunk maradva.

 

Megosztom...