hazai katolikus egyház reformja

Miért járt a pápa másodszor is Magyarországon?

Magyarország, az állandó, itt lakó népességét tekintve 9 milliós ország. Ez még azt se nagyon indokolná, hogy a Vatikánon belüli reformokkal küzdő pápa akár csak egyszer is ellátogasson ide.

Ami jóval érdekesebb, hogy a Magyar Katolikus Egyház milliós nagyságrendben veszíti a híveit minden évtizedben. Ez már indokolttá tett egy pápalátogatást. Mert bár súlyos gond, de egy 9 milliós ország esetében egy látogatás több mint elég (egy pápai „karrier” alatt).

De a pápa már másodszor járt Magyarországon. Először 2021-ben, most pedig 2023-ban. Egy pápa részéről ez már extrém sűrűségű látogatás. Másrészt egy nagyon idős és beteg pápa részéről különösen sok. De akkor miért? A nemzetközi politikai életben ez azt jelenti, hogy lassan ideköltözik.

Az okai

A Magyar Katolikus Egyház a rendszerváltás óta óriási vagyont kezel (megint), de a pénzzel senki nem tud elszámolni, sok esetben szó szerint semmilyen elszámolást nem készítenek. A korrupció virágzik a szervezetben. A Vatikán, évekkel ezelőtt, tett már feljelentést a saját pécsi püspökük ellen, ezzel is jelezte a Vatikán, hogy ideje abbahagyni a lopkodást. De a hazai katolikus egyház megtartotta vezetőként Erdő Pétert és semmilyen érdemi változást nem akartak, hiszen rengetegen lopkodták az egyházat és a hívőket.

https://www.bama.hu/kozelet/2013/02/a-volt-puspok-meghallgatasaval-folytatodik-w-gyula-pere

A korrupció botránya mellett a másik probléma a papi pedofília. A legrosszabb, Magyarországgal kapcsolatban az, hogy amíg más országokban kibuktak a pedofilügyek és rengeteg pedofil papot sikerült eltávolítani, addig Magyarországon teljes maradt a csend, pedig a hívők belső köreiben ez egy nagyon is ismert jelenség (hogy a papok között sokan így viselkednek). A Vatikánnak tennie kell valamit, mert Erdő Péter és vezetői köre nem volt hajlandó ezeket az eseteket kivizsgálni és ez bemocskolta az egyházat.

A korrupció és a pedofília mellett a harmadik problémakör a rendszerváltás óta a revizionizmus támogatása, tehát a nagy Magyarországos elmélet egyházi ajnározása. Magyarországnak 7 szomszédja van: Szlovénia, Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia és Horvátország. A revizionizmus mindegyik szomszédos országgal szemben területi követelést, tehát háborús előkészületet jelent. Valószínűsíthető, hogy a revizionizmus magyar katolikus támogatása sem nyerte el a pápa tetszését.

katolikus reformok

A negyedik probléma, a hazai katolikus egyház rasszista és antiszemita hozzáállása, ami persze hivatalos szinten nincs, de nem hivatalos szinten sok pap a szószékről szidja a romákat és a zsidókat. A Vatikán számára ez nem csak országos botrány, nem csak regionális botrány, hanem ez egy világ-szintű botrány kirobbanását is magában hordozza. Úgyhogy a Vatikán vagy cselekszik, vagy nagyon komoly kihívásokkal nézhet szembe.

A rasszizmus, az antiszemitizmus, a revizionizmus, a pedofília és a korrupció mellett a hatodik nagy problémakör a Magyar Katolikus Egyház elitizmusa. Ez azt jelenti, hogy a hazai katolikus vezetők luxusban élnek, a hazai politikai vezetőkhöz dörgölőznek pénzért / a hazai politikai körökhöz dörgölőznek, hogy a Rendőrség nehogy lecsapjon rájuk a korrupció miatt. Ezzel kiszolgáltatják az itthoni katolikus szervezetet a politikusok kénye kedvének. A hazai politikusok bábként rángatják a katolikus vezetőséget. A Vatikánnak ebből is elege van.

katolikusok és orbán

Amiből szintén elege van a Vatikánnak: a hazai kormány pápa-ellenes gyűlöletkeltése. Ez a pápa, egy reform-pápa, ahogy a huszadik század szinte minden pápája reform-pápa volt. Ezek az emberek már régóta próbálják életképessé tenni a katolikus egyházakat világszerte. Ez egy liberális reformfolyamat. Ebbe a zsarnokoskodó fasiszta magyar kormány igyekszik belekavarni. Orbán tanácsadói Bayer Zsoltnak adták azt a feladatot, hogy véghezvigye a reform-pápa elleni gyűlöletkeltést. Értelemszerűen a pápa nem veheti a szájára Bayer Zsolt nevét, hiszen ő egy senki (mármint a mi Zsoltink). Orbán bármikor letagadhatja a dolgot, hiszen „nem ő mondta”. Úgyhogy a pápa kénytelen másodszorra is ide látogatni, hogy emlékeztesse a hívőket, hogy a pápa a legkatolikusabb. Ebből pedig következnek dolgok…

https://www.youtube.com/watch?v=kSxGhHtVQ7E&ab_channel=RTL

Mit tud tenni a pápa?

A Vatikán egy ország, annak pedig politikai vezetősége van (egyházpolitikai). 2023. április 24-én lehetett látni egy diplomáciai konvojt Budapesten. Elől rendőri felvezető, utána egy diplomata autóban egy papi egyenruhában ülő személy, mögötte egy busz, utánuk egy második rendőrautó. Ez nem a pápa volt, hanem egy vatikáni diplomáciai konvoj. Ők a pápa emberei. Mit csináltak itt?

vatikáni kormányzat

Mivel a Vatikán egy állam és annak egyházpolitikai vezetősége van, ilyenkor a következőképp megy a döntéshozatali folyamat:

  1. A pápa emberei felmérték Magyarországon a helyzetet (részben nyíltan, részben titokban). Feltérképezték a problémákat, nyilván azonosítottak is egyházi embereket, akik akadályozzák a hazai reformokat, akik személy szerint alárendelik magukat a magyar kormánynak, akik korruptak, akik körül pedofília eseteket jelentettek a hívők/a belső egyházi körök. A feltérképező emberek leadják a jelentést a pápának.
  2. A pápa és a tanácsadói kidolgozzák, hogy kit kell csendben lemondásra felszólítani, kit kell lefokozni, hátrébb léptetni és kik azok a megbízható emberek, akiket elő lehet léptetni, akik esetleg végig tudják vinni a Magyar Katolikus Egyház reformját.
  3. Amíg a pápa Magyarországon volt, az emberei megérkeznek és elkezdenek nyomást gyakorolni a hazai katolikus belső körökre.

Mi lesz az eredménye?

Senki nem tudja előre, ez majd kiderül, hogy mennyi fenyegetést, nyílt és háttér konfrontációt kell felvállalni, hogy végre sikerüljön eltávolítani a legalkalmatlanabb vezetőket a vezetői székekből. Mennyi feljelentést kell tenni, vagy mennyiszer kell feljelentéssel fenyegetőznie a Vatikánnak, hogy a legundorítóbb papokat távozásra kényszerítsék.

Mivel a pápa már másodszorra jött Magyarországra, ez rámutat, hogy a hazai egyházi berkeken belül nagyon komoly ellenállással találkoztak eddig, ráadásul rengeteg mocsok van a szervezeten belül és ez rengeteg takarítást igényel.

A Ciszterciek bukása – Friss esemény 2023. 06. 13.

Dallasba helyezték át a zirci apátot. Ez nem előléptetés, a Vatikánnál így néz ki a vizsgálati fogság. A Magyar Katolikus Egyház alá tartozó ciszterciek vezetői és tagságának jelentős része korrupció gyanúja miatt felel a Vatikán vizsgálatában. A korrupciós szál közvetlenül a magyar kormány több tagjához fut be, továbbá Orbán pénztárcájához: Mészáros Lőrinczhez. Emiatt a Vatikán viszonylagos csöndben kutakodott, de a várható végeredmény az, hogy: vagy feloszlatják a hazai Ciszterci Rendet, vagy közel 100%-os személycsere következik be minden érdemi poszton.

Szinte totális létszámhiány volt eddig is, úgyhogy nincs sok cserelehetőség, ezért sodródnak a feloszlás irányába. A Vatikánnak nem számít pár pap bukása, inkább ez, mint egy országos (vagy nemzetközi) korrupciós botrány.

Megtudtuk, miért sújtott le a Vatikán a magyar ciszterci vezetésre – a Rétvári-körig érnek a szálak

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ciszterciek

https://444.hu/2023/06/13/kormanykozeli-uzleti-korokig-erhetnek-a-vatikani-vizsgalat-szalai

Böjte Csaba esete – Friss esemény 2023. 10. 09.

Magyarországon még mindig teljes a csend a pedofília esetekkel kapcsolatban, de Romániában a hatóság hajlandó volt feltárni egy ügyet az egyház berkein belül. A romániai intézmény Böjte Csaba irányítása alatt áll. Amikor Böjte előtt kiderült a pedofília ténye, pont úgy reagált, ahogy az egyházi közegben szokás, hallgatott róla a hatóságok előtt.

Amikor nyilvánosságra került, Böjte Csaba bejelentette, hogy ez kivételes eset. Ezen felháborodva jelentkeztek a további áldozatok, akik megerősítették, hogy ez nem egyetlen ember viselkedése volt. Több Böjte-alkalmazott is követett el pedofil visszaéléseket. – Úgyhogy Böjte elkövette a második tipikus egyházi hibát, elkezdett hazudozni („egyszeri eset”).

A Vatikán várhatóan lépni fog az ügyben Románián és Magyarországon belül is. Nem kizárt, hogy Böjte karrierje lefelé tartó irányt vesz, vagy kiteszik az egyházból. A hazai katolikus egyházi közeg biztosan védeni fogja, mert Böjte Csaba volt eddig a Magyar Katolikus Egyház arca, ő volt a „szent ember”, már béke Nobel-díjat követeltek neki, őt tették minden egyházi adományozás élére, könyveket írattak vele, az interneten rengeteg idézet kering tőle, ő volt az egyház sztárja. – Amikor bármelyik egyház ennyire piedesztálra emel valakit, akkor megkockáztatják, hogy ha kiderül róla bármi, akkor abból rettenetes bukás lesz. – Az is lett. Az általa működtetett szervezetben pedofilok, rengeteg áldozattal, ráadásul Böjte tudott is róla. A Vatikán ezt üldözi.

Megosztom...