méh-barát politika szakmaiság és demokrácia pártja

Méhbarát politika

A méheket és egyéb beporzó rovarokat három tényező fenyegeti (külön-külön, és együttesen): a mezőgazdaságban használt tengernyi vegyszer, a monokultúrás mezőgazdasági termelés (amikor egyféle növényt termesztenek óriási területeken), és a globális felmelegedés.

Ételeink háromnegyede nem jönne létre, ha a növények virágait nem poroznák be a méhek, pillangók, darazsak vagy egyebek. A méhek pusztulása az USA-ban olyan mértékű, hogy dollármilliárdokat költenek a virágok gépek általi beporzására, mert a méheik meghaltak. Kínában már kénytelenek kézzel beporozni a virágokat a gazdálkodók a méhek pusztulása miatt.

Ehhez forrás: https://365.reblog.hu/marcius-10-en-unnepeljuk-egyutt-a-beporzokat-beporzok-napja

Monokultúra:

mezőgazdaság méhek monokultúra szakmaiság és demokrácia pártja

 

Monokultúra felszámolása

Egy nemzetközi kísérletben a termőföldek negyedét virágzó növényekkel ültették be, a méhek számára öreg fákat tettek vagy gödröket vájtak a földbe és szélfogóként napraforgót ültettek. Ennek következményeként: a termőnövényeket sokkal több méh érte el, kevesebb lett a kártevő, a terménynek a minősége és a mennyisége is nőtt.

Mindenhol javul a helyzet, ahol ezt alkalmazzák. The Guardian cikke rámutat, hogy: négy különféle klímájú területen próbálták ki, és mindenhol növekedett a gazdák bevétele. A legnagyobb növekedést a félsivatagi területeken érték el, ahol a tök terméshozama 561%-kal, a padlizsáné 364%-kal, a disznóbabé 177%-kal, a dinnyéé 56%-kal nőtt. A csapadékosabb térségekben a paradicsomtermés 100%-kal nőtt, a padlizsán 250%-kal. A hegyvidékeken a cukkinitermés 200%-kal nőtt, a tök 100%-kal.

https://hvg.hu/tudomany/20181125_mehek_megmentese_mezogazdasag_rovarirtok_viragok

mezőgazdaság méhek virágok és termelés szakmaiság és demokrácia pártja

A madárbarát gazdálkodást is elősegíti a monokultúrák felszámolása:

Vegyszerek csökkentése

A vegyszerek csökkentése csak fokozatosan valósulhat meg. A legtöbb kifogás a neonikotinoid-os rovarirtók használata miatt van, mert az öli a méheket, ezt kültéren szigorúan tiltani kell.

Források: https://hu.euronews.com/2018/06/07/tuntetes-a-mehekert

https://en.wikipedia.org/wiki/Neonicotinoid

mezőgazdaság méhek permetezés szakmaiság és demokrácia pártja

Az egyéb vegyszerek jelentős részét fokozatosan kivonjuk, biogazdálkodást segítjük elő. De ez idő, és a mezőgazdasági nagytermelők tengernyi hisztériázása várható, ami a vegyszerek kivonását hátráltatja. De a jó hír az, hogy nem csak vidéken lehet méheket életben tartani. Vannak olyan területek, amit senki nem permetez mezőgazdasági vegyszerekkel:

 

A városok

A méhek életterét a vidék mellett a városokkal szükséges tovább bővíteni. Például Párizsban urbánus méhgazdaságok száma folyamatosan nő, ezzel is profitot termelnek, hogy a nagyobb ingatlanok tetőin elhelyeznek 1-1 méhcsaládot.

http://www.globoport.hu/206904/parizsban-viragzik-a-varosi-meheszkedes/

Egy 350,000 fős holland városban, Utrechtben 316 buszmegálló tetejét ültették be virágos növényekkel, hogy a méheknek kedvezzenek.

https://hu.euronews.com/2019/07/09/mehbaratta-tette-osszes-buszmegallojat-egy-holland-varos

Továbbá a méhek számára Magyarországon is kialakított a Greenpeace méhmenedékeket, de állami támogatás híján, nem volt rá elég pénz, hogy átfogó eredményt érjenek el:

https://hu.greenpeace.org/csipemameheket/

https://hu.greenpeace.org/csipemameheket/blog/

kertek a tetőn méhek szakmaiság és demokrácia pártja

 

Napelemparkok és a méhek

A városi és vidéki környezetben a napelem parkok védett helyek, ezt szintén remekül ki lehet használni. A napelem parkokat tele kell ültetni virágos növényekkel és méhkaptárakat érdemes ugyanott elhelyezni.

Erre példa: https://alternativenergia.hu/a-napelemfarmok-akar-meztermelok-is-lehetnek/89824

napelempark virágok méhek mezőgazdasági termelés szakmaiság és demokrácia pártja

 

Ezekből a politikai következtetések

Minden 5 hektárnál nagyobb gazdálkodó a termőterület egyötödét virágzó növényekkel köteles beültetni. A virágzó növény lehet például fűszernövény, takarmánynövény stb. Ezen területre korhadt fákat kell elhelyezni és/vagy üreget kell vájni a földbe, a méhek életterének megteremtése céljából.

A városokban minden, legalább 9 lakásból álló társasházi ingatlan köteles 1-1 méhcsaládnak otthont adni a háztetőn, amennyiben ez méhészetileg megoldható. Ezt a környezetvédelemért felelős hatóság hajtja végre.

Napelemparkokba virágzó növényeket kell ültetni, ami a méheknek leginkább megfelel és annyi méhkaptárt elhelyezni, amennyi méhészetileg elfogadható.

virágok méz mezőgazdaság méh barát politika szakmaiság és demokrácia pártja

 

Megosztom...