Oroszország Ukrajna háború területi szintje - Szakmaiság és Demokrácia Pártja

meddig tarthat az orosz-ukrán háború - Szakmaiság és Demokrácia Pártja

Meddig tarthat az orosz-ukrán háború

 

Előzménye ennek a háborúnak 1944-ben keresendő. Amikor a náci birodalmat kiszorították a szovjet csapatok Ukrajna területéről, közben az ukrán társadalom fegyveres ellenállást szervezett az oroszok ellen, nem akartak a Szovjetunió része lenni. Ez partizánharcokat jelentett, amit a szovjet hatóságok csak 1953-ra tudtak leverni. Hogyan történhetett, hogy közel 10 évig képesek voltak az ukránok tartani magukat, pedig a szovjet hadsereg körbevette őket? Úgy történt meg, hogy (ahogy a képen is látszik) Ukrajna nyugati fele dombok és hegyláncok sokaságát vonultatja fel az uralkodni vágyó oroszok járművei előtt. A hegyes, erdős vidéken könnyű évekig tartó partizánháborút vívni. Ráadásul Ukrajna nyugati fele közel 100%-ig ukrán lakosságú, ott nincs semmilyen orosz népesség.

Az oroszok még jelen pillanatban is olyan területeken harcolnak, ahol legalább 20-30%-nyi orosz él. Emiatt minimálisan tudnak támaszkodni a helyiekre, akár a katonák szállásolásában, étkeztetésében, akár a helyi megszálló hatóság felállításában. De a nyugat-ukrán területeken az orosz megszállóknak ilyenre nincs lehetőségük és a domborzati viszonyok is lehetővé teszik akár egy évtizedig tartó fegyveres ellenállást is.

Putyin a saját hazugságaiba bukik bele. Putyin elhitte saját magának, az orosz katonai vezetéssel együtt, hogy Ukrajna Volodimir Zelenszkij rabságában szenved. Szegény ukránok egy tömeggyilkos zsarnokot választottak demokratikusan és a hős Putyin majd megmenti az ukrán testvérnépet a szörnyű szenvedéstől. Ez Putyintól egy olyan gagyi hazugság volt, amin máshol csak hangosan nevettek volna, de a félelem és a tengernyi olajpénz légköre más helyzetet teremtett. Körülvette magát felelőtlen, idióta alakokkal, bűnözőkkel, oligarchákkal. Ezek meg elhittek neki mindent vagy elviseltek tőle mindent.

Oroszország Ukrajna háború területi szintje - Szakmaiság és Demokrácia Pártja

Mi lesz ha Zelenszkij meghal?

Semmi, Ukrajna egy demokrácia, az ukrán társadalom pedig 2014 óta Putyin ellensége lett. Az ellenállás, várhatóan, még Kijev eleste után is folytatódhat az ukránok lakta dombos-hegyes területeken. Az orosz hadsereg eddig is megrökönyödve nézte, hogy mekkora ellenállásba ütközött Kelet-Ukrajnában.

Nyugat-Ukrajna ott van Lengyelország és Románia között, ahonnan Észak-Európa országai és Nyugat-Európa rengeteg fegyvert küld (már ma is) Ukrajnának. Az ukránok utánpótlásvonala rövid, az oroszoké 700-900 km lesz.

Még a körbezárt ukrán egységeket is után lehet pótolni légi úton is és szárazföldi csempészettel. Az oroszok korruptak, lefizethetők, Putyin 22 évnyi kormányzása ezt tisztán mutatja.

Ukrajna ugyanolyan fiaskó Oroszországnak, mint Afganisztán a Szovjetunió számára. Az USA vezetősége valóban hátra dőlve nézheti, hogy a saját elbukott iraki és afganisztáni háborújuk után most az oroszok hogyan szenvednek Ukrajnával. Ukrajna 100%-os megszállására se lesznek képesek. A megtartása Ukrajnának rengeteg pénzbe kerülne. De Oroszország addig már nem valószínű, hogy eljut. Putyinnak már nincs hátra 10 éve a hatalomban (valószínűleg 3 sincs).

 

Megosztom...