Tüntetések 2010-2024

Avagy most mi a helyzet és mi lehetséges

Magyarországi tüntetések krónikája 2010 óta

Anno az első nagy megmozdulás a rendőrökhöz, börtönőrökhöz és a tűzoltókhoz kapcsolódott. Senki más nem állt ki mellettük. A kormány szétverte a szakszervezeteiket, hazudozott nekik, megfélemlítették őket és idővel elhalt ez a próbálkozás.

https://hvg.hu/itthon/20110616_bohocforradalom_szakszervezetek_tuntetes

A második érdemi kormány-ellenes megmozdulás Sándor Mária és az ápolók mozgalma volt. Mivel hiába könyörögtek az ápolók az orvos és tanári szakszervezeteknek, hogy álljanak melléjük, ők is egyedül maradtak. Sándor Mária öngyilkossági kísérletet követett el és ezzel lezárult a mozgalom.

https://24.hu/belfold/2016/06/17/12-oras-gigatuntetest-szervez-sandor-maria/

Hosszú csönd után a tanárok megmozdulása jött nemrég. Voltak tüntetések, de hiába könyörögtek (most a tanárok) az egészségügyi szakszervezeteknek, most meg az egészségügyisek nem voltak hajlandóak megmozdulni.

https://merce.hu/2024/01/13/beremeles-egyseges-diakfront-oktatas-tanarok-tuntetes/

Más szakszervezetek is csináltak 1-1 tüntetést, de ők se tudtak senkit bevonni.

https://vasasok.hu/index.php/HU/hirek/1-hirek/1025-munkaido-pihenoido-konnyebb-megerteni-ha-atlatjuk-a-fogalmak-mogotti-logikat-

Utána a KATA átalakítása miatt voltak tüntetések, de azok is hamar elhaltak, a tüntetők nem tartottak ki.

https://infostart.hu/belfold/2022/07/13/tuntetes-a-kata-modositasa-ellen-a-kossuth-teren

Aztán a kormány könyvfóliázása, meleg karaktereket tartalmazó könyvek cenzúrája elleni tüntetések jöttek. Fiatalok tömegét megmozgató „influenszerek” csinálták, a meleg szervezetekkel közösen.  A meleg szervezetek bár tudtak róla, hogy a kormány nem csak a meleg karakteres könyveket cenzúrázta, hanem más, politikailag a kormánynak nem megfelelő könyveket is, a meleg szervezetek bejelentették, hogy ők csak önmaguk mellett állnak ki.

https://konyvesmagazin.hu/friss/libri_folia_tiltott_konyvek_ingyen_egyetemistak.html

Most a Magyar Péter-féle tüntetések mennek.

De hogyan lehet átvinni a változást? – Megbuktatni a kormányt

Egyrészt a politikát és a szakszervezeteket valahogy egy asztalhoz kell ültetni. Másrészt a szakszervezeteknek is meg kell érteniük, hogy csak együtt megy. Enélkül nincs elég ember a tüntetéseken.

Megbuktatni a kormányt: a világ számos országában buktattak már meg ezzel kormányt: valakinek valahogy sikerül a média és társadalmi figyelmet felhasználva minden héten ugyanott, ugyanakkor tüntetést szervezni, egész évben. Pár hétig még sokan elmennek oda, aztán idővel csökkeni fog a megjelenők száma. De mivel a diktatúra mindig újabb és újabb csoportokba rúg bele, így amikor a Fidesz megint talál magának egy áldozatot (pl.: adót emel, jogokat von el, fizetéseket csökkent, lop, színházakat zár be, média elemeket vásárol fel stb. stb.) akkor az elégedetleneknek lesz kihez csatlakozniuk. Nem érzik magukat egyedül. Kialakul a folyamatos tüntetések kultúrája és az eddig egységesnek tűnő állami bürokraták, fideszmédiás pártütők elbizonytalanodnak és a kormány lemond. Ez nem kis küzdelem, ez egy hosszú folyamat, hónapokig tart (ha folyamatosan kitartanak).

Ha Magyar Péter kitart, megbuktathatja a kormányt. Ha nem, akkor majd egyszer valaki más fogja megkapni, amit akar.

De ami egyértelmű, hogy a mi programunk, ami az állami szakmáknak önkormányzatiságot ad, és kötelezővé teszi a magáncégekben a szakszervezetekbe belépést, ezzel összehozhatjuk a szakszervezeteket és állami intézményi dolgozókat.

Megosztom...