önkormányzati összevonások terve Szakmaiság és Demokrácia Pártja

sok szintű igazgatási rendszer egyszerűsítése Szakmaiság és Demokrácia Pártja

 

8 szintű igazgatási rendszerből 2 szint marad

Az igazgatás egyszerűsítése

 

Mai helyzet, hogy a Kormány kinevezi a regionális hivatalok vezetőit, a regionális hivatalok viszont szinte semmilyen hatáskörük sincs. Vannak félig meglévő megyei önkormányzatok, mellettük megyei kormányhivatalok, kistérségi társulások (azok nem mindenhol) és járási kormányhivatalok. A kormány az igazgatásba a megyei és járási kormányhivatalokon és a régiókon keresztül szól bele. Az Európai Unió is beleszól az igazgatásba a saját jogszabályain, a pénzosztáson és a régiókon keresztül. Plusz létezik az egy település egy önkormányzat elv, ami a kistelepüléseket pénztelenné teszi. (Tehát nyolc szint szól bele az igazgatásba.)

A 10,000 főnél kisebb teleülések önkormányzatait összevonjuk 100 db összevont önkormányzatba. Így a városokkal együtt az önkormányzatok összesített száma 250 lesz. Az önkormányzati összevonás után: a megyei önkormányzat túl kicsi lesz (egy megyében átlag 10 önkormányzat lenne), ezért az igazgatásban a megye megszűnik. Feladatainak egy részét átadja az összevont önkormányzatoknak, másik részét a régióknak és az ezzel kapcsolatos pénzt is. A régiók vezetőit nem a kormány fogja kinevezni, hanem a helyi lakosság. Ezzel a kormány kivonul a régiók irányításából.

Államigazgatás: a megyei kormányhivatalok megszűnnek, átadják a feladataikat és a pénzt az összevont önkormányzatoknak.

Az önkormányzatok önállóságát tönkretevő járási kormányhivatalok beolvadnak az összevont önkormányzatokba.

Igazgatási rendszer egyszerűsítése kormányhivatalok önkormnyzatokba olvasztása Szakmaiság és Demokrácia Pártja

(A nyolc helyett, két szintnek kell igazgatnia: az összevont önkormányzati szintnek és a régióknak, így csökken a bürokrácia, a bürokrácia méretével együtt csökken a korrupció és sok ügy befejezésének az ideje is felgyorsul.) (Az Európai Unióról ITT volt szó.)

 

Érvek a változás mellett

A nagyobb beruházásoknak gyakran át kell verekedniük magukat a 8 szintű rendszeren, amihez esetenként az Országgyűlés is hozzájön 9. szintnek. Továbbá menni kell egyéb hivatalokba is: Földhivatal, Környezetvédelem és Vízügy és hasonlók. Itt további engedélyekre van szükség, azokra várni kell, fizetni értük. Továbbá, ha valaki beperel, vagy te beperelsz valakit, az még 3-5 év. – A nagyobb beruházások mögött sosem egy ember áll, hanem mindig egy befektetői csoport – minél tovább húzódik az ügyintézés, annál több befektető száll ki a beruházásból. Gyakori, hogy a beruházások egy részét kölcsönből állják, előzetesen keresik meg a bankot, de minél jobban elhúzódik az állami ügyintézés, annál nagyobb az esélye, hogy a bank is felülvizsgálja a kölcsönt, esetleg csökkenti a kiadandó összeget vagy törli. Meghiúsul a beruházás. Egy felmérés szerint évente 20-30 ezer munkahely ezért nem jön létre Magyarországon, pedig ezek rendszerint jól fizető munkahelyek lennének. – Az igazgatás jelenleg rombolja az országot, uralkodik az állampolgárokon.

Néhányan azt hiszik, hogy Magyarországon a megyéknek van nagy hagyománya, de ez nem igaz. A megyék jellege, területe az egész történelmünk folyamán sokszor változott, volt amikor meg is szűntek. Ennek még önmagában nem lenne semmi értelme, nem a megyékkel kapcsolatban vannak az igazi hagyományok, hanem az önkormányzatisággal kapcsolatban. A Fidesz az önmegsemmisítő alkotmányában elvette az önkormányzatisághoz való jogot és a kormányhivatalokat rátelepítették az önkormányzatokra, ezzel romba dőlt az önkormányzatiság. Viszont pont az önkormányzatiság az, mellyel kapcsolatban évszázados hagyományaink vannak, és a hagyományok sosem értelmetlenül alakulnak ki, ahogy ez sem. Az önkormányzatiság az, amivel a nemesség képviselni tudta területeink érdekét, a Habsburgokkal szemben. Az önkormányzatiság volt, melyet a kommunista diktatúra megpróbált végleg eltüntetni, helyette központból irányított tanácsokat létesítettek. Erre az Orbán-kormány létrehozta a központból irányított kormányhivatalokat, ami az önkormányzatok főnökeként viselkedhet és az önkormányzatoktól jelentős jogokat vontak el a központilag irányított kormányhivatalok részére. Ezért van, az hogy az önkormányzatokat megerősítjük az összevonással, ami pénzkoncentrációval jár, további jogokat adunk az önkormányzatoknak és pont a kormányhivatalokat számoljuk fel.

összevonás jognövelés az önkormányzatoknak Szakmaiság és Demokrácia Pártja

Megosztom...