Cigányzene modernizációja1

Cigányzenét mivel lehet modernizálni?

A cigányzene az 1400-as évektől az 1970-es évekig alapvetően meghatározta a hazai szórakoztatóipart. Például a cigányzenészek játszották a magyar népdalokat is, így, amikor Kodály Zoltán összegyűjtötte a hazai népdalokat, sokszor a helyi cigányzenészeket kérte meg, hogy mutassák be a helyi népzenét. Viszont az 1970-es évek magával hozta az elektromos hangszereket: basszusgitár, szintetizátor, DJ pult; műfajokban: disco, rock, rapp és ezek leágazásai. Ez a hazai cigányzenét jelentéktelenné tette és a kihalás szélére sodorta. Ami megmaradt, azt is felében vagy még nagyobb részben külföldi turisták tartják fent. A műfajról több információ ITT.

De van két példa, ami megadja a kiutat ebből. Az egyik a Hevia nevű formáció, ami az 1990-es években robbant be, igazából azzal, hogy feltalálta és fel is használta az elektromos skót dudát, mint hangszert. Ezzel extrémen felgyorsultak a dalok, erős ütemes hangzást adott és a fiataloknak is élvezhetővé vált a skót népzene. Hevia írt pár dalt és globálisan berobbant. Erről videó ITT. A formációról több ITT. Az új elektromos skótdudáról kép lent:

Elektromos skót duda - cigányzene modernizációja

A másik ilyen globális berobbanást a 2CELLOS nevű (alapvetően kétfős) együttes mutatta be, ők az elektromos csellóban rejlő zenei lehetőségeket használták ki. Lendületessé, fiatalossá, könnyen élvezhetővé tették a klasszikus zenéket csellón és modern dalokat is átdolgoztak. 1,8 milliárdszor kattintottak a videóikra csak YouTube-on. Rövid videó róluk ITT. Koncertjük ITT. Általános információk róluk ITT. Elektromos csellóik a képen lent:

Elektromos cselló - cigányzene modernizációja

Mi lehetséges?

Az elektromos hegedű már jó pár éves találmány, ami rendkívül lendületessé, kissé rockossá és fiatalossá teszi a zenei műveket. Emellett, az elektromos hegedű, külsőre is nagyon látványos hangszer. Erről összehasonlító videó ITT. Normál zenei videó ITT.

Elektromos hegedű - cigányzene modernizációja

De nem csak a hegedűnek van modern verziója, hanem a cimbalom modernizációja szintén ígéretes úton jár. Ráadásul Magyarország az éllovasa. Erről cikk ITT. Videó ITT.

Cimbalom - cigányzene modernizációja

Nagybőgő modernizációja. Minden egyes modernizáció új távlatokat nyit. Erről videó ITT és ITT. Csak egy példa az árakra és arra, hogy ez nem lehetetlen ITT.

Elektromos nagybőgő - Cigányzene modernizációja

Szaxofon: a szaxofon nem része a klasszikus cigányzenei felállásnak, de az elektromos szaxofon gyakorlatilag elektromos klarinétként is használható. Modernizációs útjairól videó ITT. További modernizációs útja ITT. Árra példa ITT.

Elektromos szaxofon - cigányzene modernizációja

Műfajilag mi változik

Ezeknek a modernizált hangszereknek a használata több irányba is kinyitja az ajtót:

Egyfelől a műfaj hangzása, megjelenése modernizálódik. A dalok ezekkel a hangszerekkel lényegesen felgyorsulnak. Ez egyfelől elvesz a sokszor sírva vigadó, tehát esetenként szomorkás hangulatból és lényegesen vidámabbá teszi a hangzást (a gyors zene).

Másfelől új műfajokkal is keveredhet a kávéházi / éttermi cigányzene: Az elektromos hangszerek a rock irányába is el tudják mozdítani a műfajt. Ezt egy fellépés esetében meg lehet fejelni egy rockénekes szerződtetésével. Így új piac nyílik meg a cigányzene előtt. Másrészt a hazai rock (főleg a metál) műfaját 1990 után körüllengte egy erőteljes fasiszta jelleg / hangulat, amit épp itt az ideje felülírni. Ezzel egy új hibrid műfaj születik: kávéházi cigányzene / light rock.

A cigányzene modernizációja egy harmadik ajtót is kinyit: a modern latin pop műfajához is sokkal könnyebben tud kapcsolódni a cigányzene. Barna bőrűek énekelnek és zenélnek, ez stabilan passzol az eddigi stílushoz, de ami nagy előny, hogy a latin vidám és népszerű. Ez szintén új piacot tud megnyitni. A cigányzene / latin pop kettőse kevésbé új, hiszen eddig is zenéltek tangót és egyebeket, de a salsa, bachata, reggaeton és az általános latin pop műfaja még nem került be a repertoárba.

Ha kevésbé ismerős: salsa műfajára példa ITT.

Ha kevésbé ismerős: bachata műfajára példa ITT.

Ha kevésbé ismerős: reggaeton műfajára példa ITT.

Ha kevésbé ismerős: általános latin pop megjelenésre példa ITT.

A latinhoz meg kell tanulni pár egyszerű ütemhangszer használatát: clave és guiro, továbbá meg kell ismerni a salsa kolompját és egyéb hangszeres felfogásait, de ez nem egy nagy dolog. Menni fog.

A hangszerek modernizációja egy negyedik irányba is kinyitja az ajtót:

Van-e itthon kihez kapcsolódni?

Fricska néptáncos csapat újraértelmezte a hazai néptáncot: mind a mozgásvilágon újítottak, mind a zeneiségen, mind a gyorsaságon, a táncosok énekén és a ruházaton. Úgyhogy van a néptáncosok világában is erre nyitottság. Ráadásul a Fricskának jelentős közönsége van itthon és külföldön. A velük való együttműködéssel szintén piac nyitható.

Mi sem lenne méltóbb a cigányzene nagyságához, mint hogy egy koncerten meg tudják jeleníteni a modernizált (eddigi mű és népdalokat), a rockot, a popot, a modern latint / karibi műfajokat és ezt az újragondolt magyar népzenét. Fricskáról videó ITT és ITT.

Kikre gondolunk?

Azokra a zenei tehetségekre, akik eddig nem lettek kormányzatilag agyonpénzelve, azokra, akik életben tartják a hétköznapokban a kávéházi cigányzene műfaját.

Ezt már most meg lehet kezdeni kialakítani. Mi kormányról ezt állandó marketinges, zenei menedzser és reklámtámogatással segítjük majd elő. De a fő cél, hogy mindez piaci alapon tudjon működni és ne legyen létfontosságú semmilyen kormányzati támogatás (ne legyenek többé kiszolgáltatva).

Megosztom...