Burkina Faso - nagykövetségi küldötte

Gyorsan változó Afrika egyik száhel-övezeti országa

Afrika változóban van, gyorsan és látványosan fejlődik, erről saját cikkünket ITT lehet megtalálni. A gyorsan változó Afrika egyik országa Burkina Faso. Rengeteg kedves és vidám ember lakja, akik ma már sokkal kevésbé szegények, mint akár 20 évvel ezelőtt. Ezen országok már nem segélyekért könyörögnek, hanem befektetésekben gondolkodnak. Külföldi befektetők számára készültek a lenti képeken látható tájékoztató anyagok. A tárgyalásunk is erről szólt. Nézzük:

Zöld befektetések

Az első brosúra és annak részletei a lenti két képen láthatóak. Burkina Faso környezetvédelmi beruházásokat szeretne látni az országa területén. Alacsony adók mellett lehet befektetni megújuló energiába (Afrika bővelkedik megújuló energiás kisebb és giga projektekben is), vadrezervátumok létesítésébe (állatokat így megvédik, plusz a látogatók szabadon láthatják őket és profitot hoz) és lehet ugyanilyen fenntartható módon a halászatba is befektetni. Továbbá erdősítésbe is lehet fektetni. Az erdősítés nagy előnye, hogy ha vannak kisebb-nagyobb erdők, azok védik a széltől, a homokvihartól a mezőgazdasági befektetéseket és az erdőültetések esetében gyümölcsfákat is ültetnek, hogy közvetlen nyereséget is elérhessenek.

Ennek a fajta befektetésnek nagy előnye, hogy ebből nem csak munkahelyek és adók keletkeznek az adott országnak, de növekszik a vadállományuk, a halállományuk, erdőségeik jönnek létre. Továbbá hatalmas mennyiségű napelem, szélerőmű és geotermikus energia használható, létesíthető náluk. Burkina Faso területe háromszorosa Magyarországnak, úgyhogy van bőven hely ilyen befektetésekhez.

Burkina Faso zöld beruházási lehetőségek1

Burkina Faso zöld beruházási lehetőségek2

Klasszikus befektetések

A problémát a második brosúrának egyes pontjai jelentik (lenti két kép). A legnagyobb baj a bányászati befektetések köre. Nyersanyagaik: arany, cink, mangán, ólom, ezüst, réz, kobalt, bauxit, vas, mészkő, dolomit, foszfát, márvány, agyag, szilícium-dioxid. Amelyik ország csak alapanyagokat gyárt, de nincs feldolgozás (továbbhasznosítás) akkor az a legrosszabb áron tud csak minden nyersanyagot eladni. Afrika országainak köteleznie kellene a befektetőket, hogy csak az bányászhat az országaikban, aki utána ott helyben fel is dolgozza. Így kényszeríteni a befektetőket, hogy ne csak kitermeljék a bányákat, hanem a bányászatra épüljön rá maga a feldolgozóipar is. A másik egyértelmű probléma a vízkészletük privatizációja, a vízkészletet hiba eladásra kínálni.

Az átgondolt ingatlan beruházások és a turisztikai befektetések jó irányba mutatnak. Az ingatlanoknál csak arra érdemes figyelni, hogy saját, természetes szellőztetésű ingatlanok kellenek, nem légkondi mindenhova.

Burkina Faso általános beruházási lehetőségek1

Burkina Faso általános beruházási lehetőségek2

Amikről személyesen beszélgettünk, hogy mi a célja a magyarországi látogatásuknak. A válasz, hogy reklámozzák a befektetési lehetőségeket Burkina Faso és Magyarország között. Felmerült a kérdés, hogy milyen mértékűek a hivatalos magyar-burkina kapcsolatok a befektetések terén? A válasz, hogy alacsony szintűek.

Egy klasszikus politikai témára tértünk ki. Burkina Fasoban katonai puccs volt 2022-ben és emlékeztettük a konzult, hogy Burkina Fasoban a sajtó még így is szabadabb, mint Magyarországon. Reporters Without Borders: https://rsf.org/en/index Konkrétan 14 országgal vagyunk Burkina Faso alatt, a sajtószabadságot tekintve. Ott is vannak tévék, rádiók, netes honlapok és újságok, de még a katonai diktatúra sem tapossa el úgy a kritikus álláspontokat, mint a magyar kormány.

Katonai kormányok ide vagy oda, Afrika szépen fejlődik. Burkina Faso a Száhel-övezet határán van, náluk a zöld befektetések, ingatlanépítések és a saját ipar létrehozása a nyerő befektetés.

Ha szeretnél részese lenni a pártunk tevékenységének, szeretnél találkozni érdekes emberekkel, jelentkezz hozzánk párttagnak és mi garantáljuk a tapasztalatszerzést: https://szakmaisagpartja.hu/belepnek/

Burkina Faso - nagykövetségi küldötte

Megosztom...