Fidesz 2024 önkormányzati és európai uniós választások

Ki fog elbukni az önkormányzati választásokon?

Alapvető információ az önkormányzati választások témakörében: jelenleg az önkormányzatok 80%-a független polgármester / képviselőtestület irányítása alatt van, esetleg helyi csoportok kezében. Csak 20% a pártos irányítású önkormányzat (az összeshez képest). Ezek a pártos önkormányzatok is szinte csak a városokban jellemzők, de ott se mindenhol.

Hogy ez miért alakult így? Mert a pártoknak nincs annyi pénze, hogy mindenhol jelölteket tudjanak indítani és kampányolni, másrészt a helyiek sem szoktak pártoskodó politikusokban megbízni. Így a pártok önkormányzati hatalma hanyatlóban van (az 1990-es nagy lendület óta).

Mitől katasztrofálisak a kormánypárt önkormányzati kilátásai?

A kormány 2010 után 4-ről 5 évre bővítette a polgármesterek regnálási idejét, mert annyira gyorsan hullott ki a kormánypárt kezéből az irányítás, hogy ezt a folyamatot valahogy lassítani kellett. Így jött el az 5 éves ciklusok ideje. Mellette a járási kormányhivatalokat ráültették az önkormányzatok nyakára (elvettek az önkormányzatoktól jogköröket / pénzt). Ezzel is erősítették a kormányzati hatalmat és gyengítették a hatalomvesztési folyamat hatásait, azt hogy kiszorulnak a pártok (az ő pártjuk is) az önkormányzatokból. Utána átnevezte a kormánypárt a megyéket „vármegyére” és a megyei igazgatás nyakába ültették az „ispánt”, tehát a kormányzat csicskáját, akik az önkormányzatokat igyekszik csicskáztatni.

De hiába a rengeteg manipuláció. A pártelnökünk egyetemen igazgatásszervező szakra járt, ő mesélte el azt a történetet: a levelező tagozatra járt egy jegyző (továbbképzésre), a jegyző arról panaszkodott, hogy annyi feladata van az önkormányzatoknak, hogy sokszor csak akkor tudják, hogy elmulasztottak valamit a hivatalban, amikor feljelentik őket a bíróságon (a lakosok). – Ez nem csak egy vicces történet, de tanulságos is: az önkormányzatoknak tengernyi ügye van, és hiába vesz el tőlük a kormányzat rengeteg ügyet, nekik mégis marad ezernyi más jogkörük és a kormánynak nincs annyi embere, akikkel minden jogától meg lehetne fosztani az önkormányzatokat.

Na de hogyan bukik meg a kormánypárt mindettől?

Egyrészt, aki figyelmesen olvasott, az láthatta, hogy részben már megbukott a kormánypárt, hiszen nincs elég emberük a választott testületekben és az általuk odakényszerített hivatalok (járási kormányhivatal, ispán) nem tudják teljes egészében eltaposni az önkormányzatiságot.

A másik folyamat, hogy a társadalom 1990 óta fejlődött politikailag és ma már sokkal jobban értik az önkormányzatok feladatait, azt, hogyan befolyásolják a helyi emberek a helyi politikai életet. Ez is csak árt a Fidesz uralkodási szándékának.

Magyarországon elterjedt egy olyan nézet, hogy ha az aktuális kormánypárt helyi embereit ültetik a helyi hatalomba, az majd milyen jó lesz. DE: a kormányzat helyi emberei magabiztosan lopnak, mert a központi hatalom fedezi őket. Másfelől a nagy építkezések évekig húzódnak, így bár papíron több pénz megy oda (van, hogy nem), de a pénz nem dolgozik, ahogy a kivitelező sem.

Hogyan reagál minderre a Fidesz? Hogyan kampányolnak?

Például Budapesten Sz. Alexandra fényképeivel úgy teleplakátolták a várost, hogy van olyan utca, aminek minden póznáján a főpolgármester-jelöltjük képe virít (úgy, hogy a pártjukban ráadásul nem bíznak meg Szentkirályi Alexandrában). Ez az extrémen vad plakátolás, ez a túltolt viselkedés pánikot jelent. Kellett egy jó csaj, aki jól néz ki a plakátokon: megvan. Megbízható a párjuknak? Nem igazán. Elfordulnak a Fidesztől a választók? Igen (különben nem csinálnák a túlzásba vitt plakátolást). A Fidesz gyenge területfejlesztési eredményei, a lopkodó önkormányzati embereik, az erősödő Magyar Péter-effektus, az erős Kétfarkú-effektus nagyon erősen alávág a kormánynak.

Közben hogyan reagálnak minderre? A Megafon és társai ontják a lejárató kampányokat: Gyurcsány, Dobrev, Magyar és Karácsony ellen. De Gyurcsány hol lesz polgármester? Dobrev hol lesz polgármester? Az MSZP-nek országos szinten kb. 30 önkormányzat van a kezében, a DK-nak közel nulla, Magyar Péter pártja sem valószínű, hogy sok önkormányzat irányítását át tudná venni (Magyarországon 3160 db önkormányzat van). A fideszes lejárató kampányok célcsoportja rosszul meghatározott. A függetleneket kellene támadni, de az meg, még bonyolultabb.

Pár napja felkerült egy fizetett hirdetés a netre, Orbán Viktor beszédét mutatják be a nagyérdemű előtt. Orbán azt fejtegeti, hogy ideje megüzenni Brüsszelnek, hogy elég a háborúból (bár Oroszország támadta meg Ukrajnát, nem Brüsszel és az USA állt be igazán Ukrajna mögé, nem Brüsszel, de Orbán Brüsszelnek üzenget. Ennyi erővel az Antarktisznak is üzengethetne). Arról magyaráz Orbán, hogy: üzenget Európa nemzeti kormányainak és Brüsszelnek, így ő maga lesz a hátsóból szálló békegalamb. Mindenki legyen békegalamb és üzenjen Brüsszelnek, hogy Brüsszel tehet egy szívességet. Béke = Orbán, nem-béke = nem-Orbán. Ami remek, de az emberek most arról fognak dönteni, hogy kit szeretnének az önkormányzatokba helyi ügyintézőnek, aki majd felújíttatja az XY utca útburkolatát és kicserélteti WZ utca világítását. – Az, hogy ki került Tirpáklacházán polgármesteri székbe, Brüsszelben viszonylag kis súllyal hat.

Közben lezajlik egy másik választás, amire a Fidesznek ugyanez az üzengetés a mondanivalója: az EU-s választások. Ha van értelmetlen választás a világon, az az EU-s választás: az Európai Unió parlamentjében van 705 tag és abból Magyarország 21 tagot küld. Ha Magyarországon a politikai élet teljesen egységes lenne, akkor se lenne ennek a 21 képviselőnek a világon semmi súlya / haszna / megvalósítható programja. Az EU parlamentjében, mi magyarok 3%-ot adunk ki. A teljes jelentéktelenséggel néznek szembe a politikusaink az EU-ban. Orbán itthon nagyszájúskodik, kint meg pofon vágják és csak csöndben tűri.

 

Ha nem elégszel meg a politikai effektusokkal, ha nem tűröd tovább a kormány regnálását, ha stabil, szakmai jövőt szeretnél az országnak: jelentkezz hozzánk párttagnak. A jelentkezésedhez szükséges információkat itt találod meg:

https://szakmaisagpartja.hu/belepnek/

Megosztom...